Rukajärven suunnan historiayhdistyksen perustamisesta tulee kuluneeksi tänä vuonna 10 vuotta. Kaikki alkoi Kajaanista 6.9.2008, kun kaksi arvostettua Rukajärven veteraania kenraaliluutnantti Ermei Kanninen ja Pentti Perttuli rohkenivat nousta veteraanitapaamisessa puhumaan Rukajärven suunnan sotahistoriatyöstä. Kannisen puhe löytyy yhdistyksen Youtube-kanavalta TÄÄLTÄ ja ja Perttulin puhe on nähtävissä Rukajärvi-keskuksissa.
Pentti Perttuli oli jo tuossa vaiheessa osoittanut käytännön työllään miten sotahistoriatyötä tulisi tehdä ja miksi sitä tulisi jatkaa. Nämä em. aseveljet ovat yhdistyksemme perustajajäseniä. Yhdistyksemme perusta luotiin näissä puheissa. He pyysivät myös ns. nuoremman polven edustajien esittävän näkemyksensä. Heidän toivomuksensa mukaisesti kirjoitin ranskalaisin viivoin näiden puheitten aikana asioita, joita meidän tulisi Rukajärven suunnan sotahistoriatyön hyväksi tehdä. Olin kovin pettynyt, kun minulle ei tuossa tilaisuudessa myönnettykään puheenvuoroa. Tallensin muistiinpanoni vastaisen varalle ja kun Rukajärven suunnan historiayhdistys perustettiin laitoin muistiossa esittämäni asiat yhdistyksemme toimintasuunnitelmaan.
Yhdistyksemme on jatkanut ansiokkaasti aineiston keräystyötä, Rukajärvi-keskuksia on perustettu ja Rukajärven tie on nimetty ja sen palvelutasoa on parannettu monin tavoin, mm. Jukolan Motti -pirtti ja Änäkäisen Salpaetuasemaa on kunnostettu. Rukajärven suunnan sotahistoria-aineistoa on kasassa todella suuri määrä, valokuvia yli 20.000 kappaletta, veteraaneja on haastateltu, ja olemme julkaisseet parikymmentä teosta. Työ ei ole ollut kovin helppoa, mutta kukaan ei voi sanoa, etteikö tuloksia ole tullut. Lähes kaikki tämä olisi jäänyt tekemättä, ellei yhdistystämme olisi perustettu ja näiden kahden veteraanin johdolla olisi käännetty kokka kohti tuulta. Hyvin perustein voi sanoa, että aivan viimeisellä hetkellä, juuri siinä vaiheessa, kun veteraanisukupolven kunto mahdollisti aktiivisen keräystyön.
Tässä seminaarissa on aika arvioida työmme onnistumista ja erityisesti meidän on syytä luoda katsaus tulevaisuuteen. Eli siihen mitä meidän pitäisi ottaa huomioon suunniteltaessa tulevaa sotahistoriatyötämme. Siksi olemme kutsuneet tänne arvostettuja luennoitsijoita, joiden esitelmien pohjalta voisimme entistäkin määrätietoisemmin ja suunnitelmallisemmin asettaa tavoitteita tulevalle toiminnalle.
Näillä sanoilla avaan tämän seminaarin. Seminaarin päätteeksi varaan itselleni keskustelun yhteydessä kommenttipuheenvuoron.
Aluksi kuulemme Perttulin pojan tyttären Erika Perttuli-Borobion esitelmän ”Isoisäni Pentti Perttuli. Erika toimii nykyisin Aalto yliopistossa pedagogisena asiantuntijana. Tiedän, että Pentti Perttuli arvosti Erikan monipuolisia taitoja nuoresta pitäen ja heillä oli erittäin läheiset välit. Sen yhteistyön tuloksena monet Pentin aseveljet ovat merkkipäivinä voineet ilahtua Pentin korttitervehdyksistä. Kirjekuoreen oli painettu Erikan suunnittelema Pentti Perttulin exlibris-tunnus ja kirjekuoren sisällä oli Erikan suunnittelema ja tekemä kortti. Näihin korttivalikoimiin olen voinut tutustua Pentti Perttulin läheisten aseveljien kotona, jossa korttirivistöt on asetettu esille kirjahyllyjen näkyvimmille paikoille. Tämä Erikan luento valaisee Pentti Perttulia meille tuntemattomalta osin. Tiedämme Pentti Perttulin ansiot sotahistoriatyön alalla ja myös teollisuusjohtajana, mutta me emme tunne sitä puolta, millainen isoisä hän samalla oli. Mainittakoon, että Erika on tehnyt isoisästään nettisivut, joihin voi tutustua TÄÄLTÄ:
Tämän jälkeen suuntaamme katseemme tulevaisuuteen, mitä sotahistoriatyö on tulevaisuudessa. Mikkeliin on perusteilla Sodan ja rauhan keskus Muisti, josta tulee kansainvälisesti ja kansallisesti merkittävä tiedekeskus, mikä välittää sotien tapahtumat ja kokemukset uusimman näyttelyteknologian avulla. Toivomme, että voisimme omalta vähäiseltä osalta tukea tämän heidän aloittamansa työn onnistumista.
Muistin toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskisen pitää esitelmän aiheesta ”Mitä sotahistoriatyö on tulevaisuudessa. Samasta aiheesta jatkaa Iisalmen seudun Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja Martti Harju.
Aloitamme tämän seminaaritilaisuuden kuuntelemalla nuorta sopraanoa Selene Rossia. Hänen laulunsa ”Kiitos Teille veteraanit”. on sanoittanut ja säveltänyt Veikko Juntunen. Espoon sotaveteraanikuorossa esiintyy yhdistyksemme jäsen Aulis Lintunen. Esityksen voi nähdä TÄÄLTÄ:
Muut esitelmät ja kirjalliset kommenttipuheenvuorot tallennamme seminaarin jälkeen vielä tämän päivän aikana.
1) Erika Perttuli-Borobion esitelmän ”Isoisäni Pentti Perttuli”. Esitelmän voi nähdä TÄÄLTÄ:
2) Sodan ja rauhan keskus Muistin toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskisen esitelmään voi tutustua TÄÄLTÄ:
3) Tenho Tikkasen kommenttipuheenvuoron voi lukea TÄÄLTÄ:
4) Martti Harjun esitelmän voi lukea TÄÄLTÄ:
5) Antti Haapalaisen ja Reijo Pulkkisen esitelmä ”Kenttävartiotutkimuksen Pentti Perttulin jäljillä” tallennetaan myöhemmin tänään. TÄÄLTÄ: