Toivo Pekkala on poissa

Rukajärven veteraani Toivo Pekkala kuoli 22.2.2018 Vimpelissä 94 vuoden iässä.

Toivo Pekkala (2.2.1924 – 22.2.2018)

Jatkosodassa Toivo Pekkala taisteli Rukajärvellä. Toivo Pekkala omisti eläkevuotensa veteraanityölle. Tosin veteraanityöhön hän ryhtyi jo asuessaan Ruotsissa. Pekkala oli perustamassa Skaraborgin veteraaniyhdistystä. Vimpelissä hän on ollut  keskeisesti mukana sotaveteraanien toiminnassa ja hän oli Vimpelin Sotaveteraaniyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja ja toimi myös sihteerin tehtävässä.

Toivo Pekkalan Ruotsissa aseveljiensä hyväksi käynnistämän veteraanityön tuloksista voitaneen mainita, että myös ulkosuomalaisille veteraaneille annettiin ”Tammenlehvä-tunnus”. Tammenlehvän saamiseksi Toivo Pekkala kävi Eduskunnassa kolme kertaa ja hän lähetti yhden kirjeen myös Tasavallan presidentille, mikä kertoo Toivo Pekkalan tarmokkuudesta veteraanityössä. Merkittävimpänä tuloksena voidaan pitää sitä, että lopulta 25.11.1988 eduskunta päätti muuttaa rintamamieseläkelakia siten, että myös Ruotsissa asuvat Temmenlehväveteraanit olivat oikeutetut saamaan rintamaelakettä. Asiaa koskevaan Toivo Pekkalan sinnikkääseen työhön voi tutustua Seppo Fallbackan kirjoittamasta muistiosta TÄÄLTÄ:

Pekkala oli Rukajärvellä toimineen Pioneeripataljoona 24:n Vimpelin ympäristökunnista kootun täydennysjoukko-osaston veteraanikerhon puheenjohtaja ja sihteeri. Puheenjohtajan tehtävässä hän toimi 2000-luvun alkupuolelta viimeiset toistakymmentä vuotta. Veteraanikerho perustettiin vuonna 1973 ja se on kokoontunut vuosittain kaikkiaan 48 kertaa.

PionP. 24:n veteraani ovat kokoontuneet vuosittain peräti 48 kertaa. Kuvassa Pauli Uusimäki, Aarre Öörni, Toivo Pekkala, Yrjö Savola ja Osmo Korkea-aho, Seppo Tallbacka, Riiita ja Mikko Päällysaho sekä edessä Kerttu Öörni ja Eila Savola, 9.5.2015.  Yhdistyksen jäsenet olivat tiivis ryhmä, joka tapasi vuosittaisten yhteistapaamisten lisäksi myös perhejuhlissa.

Pekkala syntyi 16-lapsiseen perheeseen. Toivo Pekkala kasvoi maatilalla, hän on toiminut Suomessa viljelijänä ja työskennellyt myös perunajauhotehtaalla. Ruotsissa vierähti 23 vuotta sotien jälkeen, ensin paperitehtaalla Falunissa ja sitten Volvon moottoritehtaalla. Ruotsista hän muutti takaisin Suomeen v. 1990.

Kotiseututoiminnan hän aloitti kotiseututalon ”Jäykän tuvan” varojen keruulla. Hänet valittiin seuran puheenjohtajaksi v. 1991. Pekkala vietti 90-vuotispäiviään kotiseutuyhdistyksen omistamalla kotiseututalolla v. 2014. Viimeiset ajat Pekkala asui Vimpelin Venla ja Väinö -palvelukodissa.

Tietokone ja ajokortti

Toivo Pekkala oli kovin harvinainen veteraani, hän käytti järjestötyössään tietokonetta apunaan parikymmentä vuotta. Hän luopui ajokortista vasta täytettyään 90 vuotta. Laajan harrastustoimintaan kuuluvat matkat hän ajoi omalla autollaan. Sotahistorian lisäksi Toivo Pekkala uurasti myös sukututkimuksen parissa.

Vielä vuoden 2013 kesällä Pioneerit tekivät matkan Rukajärvelle entisille taistelupaikoille. He tutustuivat Rukavaaralla Pioneeripataljoona 24:n majoitusalueeseen. Rukavaara oli sota-aikana heidän tukikohtansa, josta he tekivät komennusmatkojaan laajan rintaman eri osiin. Paikalta löytyivät urheilukentän ja hyppyrimäen perustukset, kasarmirakennusten kivijalat ja sahalaitoksen paikka. Matkalle osallistui veteraanien Toivo Pekkalan, Aarre Öörnin ja Yrjö Savolan sekä puolisoiden lisäksi myös heidän perheenjäseniään ja Rukajärven suunnan historiayhdistyksen jäseniä kaikkiaan kolmisenkymmentä.

Toivo Pekkala ja Yrjö Savola, veteraanit vierailivat Rukavaaralla 3.8.2013. Tällä paikalla sijaitsi PionP 24, mikä oli heidän yksikkönsä sijaintipaikka koko sodan ajan. Kuva Leevi Kuokkanen.
Lieksan Kansalaisjuhlaan matkattiin höyryjunalla Kiuruvedeltä Mikko Päällysaho, Aarre Öörni ja Toivo Pekkala sekä Kerttu Öörni 4.9.2014. Kuva Riitta Päällysaho.
Lieksan asemalle oli kokoontunut useita satoja ihmisiä ottamaan vastaan Kiuruvedeltä saapuvan juhlajunan. Kaikkiaan juhlallisuuksiin osallistui 3500 henkilöä, veteraaneja oli saapunut n. 50. Toivo Pekkala saapui pioneeriystäviensä kanssa Kansalaisjuhlaan 70 vuotta Jatkosodan päättymisestä höyryjunalla juuri samanlaisella mitä he käyttivät myös sodan aikana.

Pekkala osallistui myös useisiin Rukajärven suunnan veteraanitapaamisiin, viimeksi 2014 Lieksassa järjestettyyn kansalaisjuhlaan 70 vuotta Jatkosodan päättymisestä. Pekkala matkusti juhlaan höyryjunalla.

Toivo Pekkalan siunaustilaisuus on Vimpelin kirkossa 17.3.2018 klo 10.00

Otamme osaa omaisten suruun.

Rukajärven suunnan historiayhdistys ry, puheenjohtaja Tenho Tikkanen