Työ on valmis – miehet poistuivat Jukolan Motista

Jukolan Motti on nähnyt paljon, siitä kerromme tuonnempana, kun kokoonnumme viettämään avajaisia 30.11.2014 klo 11.00 paikanpäälle, johon tilaisuuteen kaikki ovat tervetulleita.

Nyt Jukolan Mottiin valmistui arvorakennus, oikea Helmi perinnetyön saralla, jossa jokaisella Suomen historiasta kiinnostuneella on mahdollisuus viettää hetki ja tunnelmoida ja muistella menneitä.

Nyt kota on valmis. Kuva Lasse Nirhamo.
Nyt kota on valmis, ovet paikallaan. Kuva Lasse Nirhamo.

Jukolan Motista muodostui sota-aikana toivon ja epätoivon, onnen ja liian usein myös hyvästijätön paikka. Monelle Rukajärven rintamamiehelle se oli viimeisin paikka, jossa jalat koskettivat Isänmaan kamaraa ja rintamalta palattaessa se oli paikka, jossa käänne parempaan ja helpotuksen tunteet kohosivat mieliin.

Muistiin palaa kirjailija Esko Heikkisen kirjansa esipuheeseen kirjaama kertomus vuodelta 1999, jolloin hän Rukajärven tie elokuvan Lieksan kulttuurikeskuksen ensi-illan jälkeen teki matkan Jukolan Mottiin ja matkasi kuulaassa paukkupakkasessa sen ohikin Änäkäisen muistomerkille. Laski sinne siniset iirikset hangelle. Esko on kertonut, että tuon matkan hän halusi tehdä, se oli välttämätöntä vaikuttavan elokuvan jälkeen.

Nyt Jukolan Motti on sisustusta myöten valmis ja vastaava työnjohtaja Matti Kilpeläinen talkooporukoineen pakkasi tavaransa ja poistui Rukajärven suunnan perinnetyöpaikalta. Viimeisenä talkoopäivänä  paikalla olivat Matti Kilpeläisen lisäksi, Heikki Turunen, Raimo Saviranta, Osmo Kukkonen ja Lasse Nirhamo. Yhteinen kiitoksemme heille ja myös kaikille muille talkoomiehille sekä koko yhteisöämme tukeneille yrityksille.