Tenho Tikkanen: Erkki Matilainen 100 vuotta valokuvanäyttelyn esittely.

Erkki Matilaisen henkilökuvaa täydentääksemme kokosimme Erämaatykistö Rukajärvellä seminaarin yhteyteen valokuvanäyttelyn. Usein kuvat kertovat enemmän ja erehtymättömästi. Näyttelyn 90 valokuvaa ovat pääosin Jatkosodan ajalta ja Erkki Matilaisen pojan Antti Matilaisen arkistosta. Taideteosten n. 20 valokuvaa on Rukajärven suunnan historiikkitoimikunnan eri lähteistä kuvaamia valokuvia, jotka alkuperäiset teokset ovat Anu ja Antti Matilaisen kokoelmissa ja myös Erkki Matilaisen veteraaniveljien hallussa. Näyttely on avoinna viereisessä Karl Collan -salissa 26. – 31.8.2013 välisen ajan.

SONY DSC
Näyttelyä olivat pystyttämässä Arki Komulainen, Pentti Kärkkäinen, Risto Pehkonen, Eero Juntunen ja Tenho Tikkanen. Kuvasta puuttuvat Anu Matilainen ja Reijo Pulkkinen. Näyttelyssä ovat esillä monet harvinaisuudet kuten Erkki Matilaisen maalaus Ontajoen sillasta ja tietysti hänen komentokorsustaan ”jylinästä” v. 1942. Samoin kuin tykkiaseman maalaukset ja valokuvat, jotka ovat Risto Pehkosen ja Eero Juntusen kädessä.

Erkki Matilainen oli perinnetietoinen moniosaaja, josta riittäisi paljon ja uutta tietoa kerrottavaksi täysin ja kokonaan oman seminaarin pitämiseen.

Keskityn tässä lyhyesti kuvaamaan Erkki Matilaisen taistelutietä Jatkosodassa Rukajärvellä ja vain pääosin alkuvaiheita. Siihen olen perehtynyt kootessamme Rukajärven taidetta Jatkosodan ajalta teosta ja Rukajärven suunnan veteraanitoiminnan vielä keskeneräistä historiikkia sekä kirjoittaessani Erkki Matilainen 100 vuotta ”Rukajärven taiteilija” valokuvanäyttelyesitettä.

Seminaariaiheen olemme valinneet juuri siitä syystä, että hänen syntymästään tuli 25.4.tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Valokuvanäyttely on koottu yksinomaan Erkki Matilaisen ja hänen lähettinsä Arvo Kettusen arkiston Jatkosodanaikaisista valokuvista. Yhdistyksellä on noin 1.000 Rukajärven tykistön veteraaneilta kerättyä valokuvaa.

Valokuvanäyttelystä olemme tehneet esitteen, johon on koottu tietoa Erkki Matilaisesta. Hän toimi Rukajärven erämaatykistössä patterinpäällikkönä (7./KTR 18) ja myöhemmin opettajana monissa oppilaitoksissa, josta olemme kuulleet täällä aikaisemmin talousneuvos, tietokirjailija Jouko Pennasen esitelmän.

Kaiken keräämämme tiedon valossa Erkki Matilainen oli rehti sotilas ja esimies, joka oli tasapuolinen, eikä turhanpäiväinen nipottaja, muodollisuuksiin takertuja. Häntä kunnioitettiin ja hän sai pysymään kurin ja järjestyksen joukoissaan. Hän onnistui annetuissa tehtävissään ja sai joukkonsa toimimaan heille määrätyn päämäärän saavuttamiseksi. Samaa, jo sodassa oppimaansa, linjaa hän noudatti myös opettajan tehtävässään.

Erkki Matilainen oli lahjakas taiteilija. Saman pani merkille myös Rukajärven joukkojen komentaja E. J. Raappana ja valitsi Erkki Matilaisen taideteokset Rukajärven rintaman lahjana Marskin Majalle ja suunnan hiihtomestaruuskilpailujen ensimmäiseksi palkinnoksi. Erkki Matilaisen taideteokset edustivat Rukajärven rintamaa kaikissa tärkeimmissä tilanteissa, Marskin lajoina ja suunnan hiihtokilpailujen palkintoina. Erkki Matilaisen taideteoksia myytiin rintamalla aseveljille ja tuotto lahjoitettiin kaatuneitten aseveljien perheiden tukemiseen.

Tunnustusta on annettava myös hänen esimiehilleen, jotka antoivat mahdollisuuden Erkki Matilaisen rintamataiteentekemiselle. Tarvittiin osaava taiteilija ja esimiehet.

Erkki Matilaisen 20.8.1943 tulipalossa tuhoutunut komentokorsu.
Erkki Matilaisen 20.8.1943 tulipalossa tuhoutunut komentokorsu ”Jylinä”.

Suuri osa Erkki Matilaisen taideteoksista tuhoutui hänen komentokorsunsa tulipalossa 20.8.1942. Sotapäiväkirjoista saamamme tiedon mukaan hän oli itse tuossa vaiheessa komennettuna upseerikursseille Tuusulassa (30.7. – 27.8.1943). Miehet rakensivat Matilaiselle uuden uljaamman korsun, josta tuli tunnettu nähtävyys ja sotapäiväkirjan mukaan sitä katsomaan tultiin kauempaakin.

"Jylinä". Päälliön uusi korsu, jonka miehet rakensivat 20.8.1943 tulipalossa tuhoutuneen korsun tilalle. Päällikkö itse oli niin tulipalon sattuessa kuin uuden korsun rakentamisen aikoihin Kouvolassa upseerikurssilla.
”Jylinä”. Päälliön uusi korsu, jonka miehet rakensivat 20.8.1943 tulipalossa tuhoutuneen korsun tilalle. Päällikkö itse oli niin tulipalon sattuessa kuin uuden korsun rakentamisen aikoihin Tuusulassa upseerikurssilla.
Matilaisen korsun löydät: koordinaatit asteina korsun ovelta ovat N 64ast. 6′ 26.79”, E 32ast. 53′ 19.20”

Erittäin hyvän lisän Erkki Matilaiseen esimiehenä antaa hänen lähettinään toiminut Arvo Kettunen, joka sodan jälkeen teki 25-sivuiset muistelmat. Lähetin kertomus on kenen tahansa seminaariyleisön saatavissa. Arvo Kettunen lausuu: ”Hän oli kuin kuka tahansa meistä. Vaikka oli rähinäremmi olalla, niin silti hän oli upseeri ja patterinpäällikkö ilman pinta – ja elekoreutta pikkumaisuuksineen.”

Matilainen istuu hattu kallellaan rennosti nuotion äärellä.
Matilainen istuu hattu kallellaan rennosti nuotion äärellä.Muut lähetti Arvo Kettusen veli ja Viinikainen.

Pari Arvo Kettusen laatimaa kuvatekstiä kertoo paljon: ”Seuraavassa potretissa on sitten E. Matilainen ja kaksi tummaa, Hagertin Jallu ja sotasaaliskoira, jonka Jallu otti hoiviinsa.” Ja toinen kuvateksti: ”Seuraava kuva, kun velipoika ja Viinikainen keittelevät tsaikkoja nuotiolla ja Matilainen oottelee siinä lämpimäisiä. Pyydän erikoisesti huomioimaan Matilaisen upseerityylin.” Matilainen istuu hattu kallellaan rennosti nuotion äärellä.

Pari tarinaa, jotka kuvaavat myös sitä, että rennon olemuksen alla oli tiukka johtaja, joka tarvittaessa näytti kuka oli isäntä talossa. Lähetti Arvo Kettunen kertoo (kirjoituksensa sivulla 17) Matilaisen puuttuneen tilanteessa, jossa korttiporukka kieltäytyi hakemasta päivärahojaan. Kuultuaan asiasta Matilainen poikkesi purnareitten teltaan halko kädessään ja kovin sanoin tiedusteli kenelle päivärahat eivät kelpaa. Pahin purnari kiirehti ensimmäisenä saamaan rahansa eikä Matilainen siihen asiaan sen koommin puuttunut. Rauha oli tullut taloon.

Toinen kohtaus näyteltiin Vansjärven jäällä, jossa miehet ajoivat hurjasti hevosella. Matilainen pysäytti hurjastelijat ja kertoi hevosia tarvittavan tykin vetoon. Hurjastelijan hyökättyä Matilaisen kimppuun puukon kanssa Matilainen veti hänet hyyhmään selälleen ja tiedusteli lisäopetuksen tarvetta. Opetuksen saatuaan miehet poistuivat paikalta hiljaisina, asia tuli ymmärretyksi.

Valokuvanäyttelystä on koottu 46 sivuinen valokuvanäyttelyesite. Siitä saa lisätietoa näyttelysalissa. Lisäksi pyydän huomioimaan, että Erkki Matilaisen tytär, Iisalmessa asuva Anu Matilainen on koonnut Erkki Matilaisen varhaistuotantoa käsittävän taidenäyttelyn ateljeeseensa os. Kankaankatu 1. Näyttely on vielä tämän päivän avoinna ja uuttakin on tulossa. Anu Matilainen avaa syksyn aikana toisen Erkki Matilaisen taidenäyttelyn, jossa on esillä hänen sodanjälkeinen tuotantonsa. Kannattaa
tutustua.

Lopuksi. Rukajärven suunnan historiayhdistyksellä on ollut suuri kunnia päästä tutustumaan tämän lahjakkaan miehen työhön, tutustua hänen lapsiinsa ja saada heidän tukensa Erkki Matilaista koskevien Jatkosodan aikaisten taideteosten tallentamiseen ja Erkki Matilaisen valokuva-arkiston esille asettamiseen mm. seminaarin ja valokuvanäyttelyn avulla. Esitämme heille Rukajärven veteraanien ja koko yhteisömme puolesta parhaat kiitoksemme.

Työ jatkuu. Rukajärven matkoilla olemme etsineet tykistön tuliasemia ja korsujen paikkoja. Ne löytyivätkin, josta seuraavat valokuvat otimme erään Rukajärven matkan yhteydessä.

Iisalmessa koottu II/KTR 18 patteristo sijoittui pitkäksi aikaa ns. Tykistönmäen liepeille. Paikka löytyi ja  miehistökorsuista vielä on jotakin jäljellä. Matilaisen komea korsu on purettu ja hirret käytetty parempiin tarkoituksiin. Kuvassa Antero Huttunen tulee Matilaisen miehistökorsun sisältä.
Iisalmessa koottu II/KTR 18 patteristo sijoittui pitkäksi aikaa ns. Tykistönmäen liepeille. Paikka löytyi ja miehistökorsuista on vielä jotakin jäljellä, kattorakenteet ovat mädänneet ja luhistuneet. Matilaisen komea korsu on purettu ja hirret käytetty parempiin tarkoituksiin. Kuvassa Antero Huttunen tulee Matilaisen miehistökorsun sisältä.

Korsujen paikkatieto on tallella ja sen koordinaatit tiedossa. Korsut sijaitsevat aivan nykyisen asfaltilla päällystetyn tien läheisyydessä. Matilaisen komentokorsun koordinaatit ovat:

Sisäkuva Matilaisen patterin miehistökorsusta. Kuva Antero Huttunen.
Sisäkuva Matilaisen patterin miehistökorsusta. Kuva Antero Huttunen.

Pääosa Erkki Matilaisen valokuvanäyttelyn valokuvista on nyt esillä Lieksassa Rukajärvikeskuksessa.