Rukajärven veteraani Salmensuu Paavo (1926-2021) in memoriam

Paavo Salmensuu (s. 22.11.1926 – 15.1.2021) oli Suomen ensimmäinen televisiometeorologi. Hän toimitti vuosien 1958–1964 aikana Yleisradion sääohjelmia. Salmensuun ”tavaramerkiksi” muodostui piippu, jolla hän osoitti ruudulla säätilojen vaihtelut.  

Paavo Salmensuu (22.11.1926 – 15.1.2021). Kuva 90-vuotispäiviltä.

Salmensuu oli aluksi Ilmatieteen laitoksen palveluksessa, mutta siirtyi sieltä Puolustusvoimien palvelukseen meteorologin tehtäviin, mistä toimesta hän jäi eläkkeelle. Puolustusvoimissa Salmensuu tutustui myös kenraaliluutnantti Ermei Kanniseen. Osin juuri tästä syystä heillä oli yhteinen mielenkiinto maanpuolustustyöhön ja järjestötoimintaan. Salmensuu oli Rukajärven suunnan historiayhdistys ry:n perustajajäsen ja ensimmäinen veteraani yhdistyksemme hallituksessa.

Hallituksen jäsenenä Salmensuu oli tekemässä keskeisiä päätöksiä yhdistyksemme toiminnan kehittämiseksi. Hänen aikanaan tehtiin päätös Rukajärven tien nimeämisestä, sen opasteitten pystyttämisestä ja mm. Rukajärvi-keskusten perustamisesta Lieksaan ja Iisalmeen. Eräs merkittävimmistä tapahtumista oli kuitenkin vuonna 2014 järjestämämme kansalaisjuhla ”70 vuotta Jatkosodan päättymisestä”. Lieksan juhlaan veteraanit saapuivat höyryjunalla.

Paavo Salmensuu osallistui aseveljiensä syntymäpäiville yhdistyksen edustaja ja lisäksi hänen tehtävänään oli laskea yhdistyksen havuseppeleet aseveljiensä haudalla.

Yhdistyksemme hallituksen jäsenenä hän toimi 19.9.2009 ja vuonna 2014 Aleksis Kiven päivänä saimme Paavolta seuraavan kirjeen:

”Olen ollut hallituksen jäsenenä yhdistyksen perustamisesta saakka, yli viisi vuotta. Korkean ikäni vuoksi erityisesti liikkuminen on vaikeutunut ja osallistuminen hallituksen kokouksiin ja työskentelyyn hankaloitunut. Näin ollen pyydän eroa hallituksen jäsenyydestä päivämäärällä 10.10.2014. Toivotan yhdistykselle onnea ja menestystä tärkeässä työssä meidän veteraanien hyväksi tekemän perinnetyön parissa. Joensuussa 10.10.2014. Paavo Salmensuu”

Meille oli muodostunut kuva, että tämä mies ei jätä meitä missään vaiheessa, rajansa kaikella. Velvollisuuden tuntoisena ja vastuullisena hän katsoi yhdistyksen kannalta parhaimmaksi siirtyä reserviin ja antaa tilaa nuoremmille.

Paavo Salmensuu osallistui hallituksen työskentelyn lisäksi kaikkeen muuhunkin toimintaamme. Teimme yhdessä monta matkaa Rukajärvelle, juuri niille paikoille missä hän toimi tykistön tehtävissä. Hänellä oli omakohtaista kerrottavaa Jatkosodan viimeisten viikkojen taisteluista. Hän havaitsi ensimmäisten joukossa vihollisen joukkojen tunkeutuneen suomalaisten joukkojen selustaan. Rukajärven tie, ainut huoltotie Suomeen oli poikki. Paavo näki aamuvarhaisella, että vihollisjoukot miinoittavat Ontrosenvaaran siltaa. Hän hälytti omat joukot apuun, tykit suunnattiin sillanpenkkaan ja niin vihollisen sillanräjäytys epäonnistui. TV2:n toimittaja Jari Hakkarainen teki hienon dokementin matkastamme, jossa Paavo kertoo tästä yöllisistä havainnoistaan Ontrosenvaarassa 2.8.1944 aamuvarhaisella. Tuolla matkalla tutustuimme myös Marskin Majaan Repolan Lieksajärvellä ja toimmepa eräällä matkalla Paavon kanssa majan peruskivenkin. Paavo Salmensuu oli luovuttamassa tätä peruskiveä vuoden 2010 syksyllä Lopella Marskin Majalle.

Esitämme omaisille syvän osanottomme. Kiitollisena muistelemme Paavo Salmensuunta, toimeliaana, huumorintajuisena ystävänä ja hallituksen jäsenenä.

Tenho Tikkanen, Rukajärven suunnan historiayhdistyksen puheenjohtaja v. 2009 – 2019 ja Veteraanien valitseman Rukajärven suunnan historiikkitoimikunnan jäsen 26.4.2007 alkaen. Seuraavassa Karjalaisessa julkaistu kuolinilmoitus ja kuvia tältä yhteiseltä matkaltamme.

Rukajärven tie vihittiin käyttöön 2.7.2011 Jukolan Motissa pidetyssä kansalaisjuhlassa.
Lukuisat matkat Rukajärvelle ja myös Rukajärven tielle yhdessä veteraanien kanssa. Kuvassa Paavo Salmensuu ja seurassa Tauno Tikkanen ja Armas Tuononen.
Lieksan Rukajärvi-keskuksen avajaiset 1.7.2013, Paavo veteraaniveljiensä seurassa, Kalle Sutinen, Olavi Tiittanen, Paavo Salmensuu, Ermei Kanninen ja Jaakko Valtanen.

Paavo Salmensuu 90 vuotta TÄÄLTÄ, Paavo luopuu RSHY ry:n hallituksen jäsenyydestä TÄÄLTÄ. Paavo oli usein tiedotusvälineitten haastateltavana, tässä YLE:n haastattelu 8.9.2009 TV-säämies Paavo Salmensuu TÄÄLTÄ.