Tunnerikas muistotilaisuus – Uuno Kanasen muistolle –

Rukajärven veteraani Uuno Kanasen (18.3.1923-7.8.2019 ) hautajaistilaisuus vietettiin Kiuruvedellä 31.8.2019. Siunaus Sulkavanjärven kyläkirkossa ja muistotilaisuus Kiuruveden seurakuntatalolla. Siunaustilaisuus alkoi klo 15.00 ja muistotilaisuus päättyi vasta klo 21.30. Tilaisuuteen osallistui lähemmäs sata sukulaista ja tuttavaa.

Uuno Kanasen hautajaisissa Rukajärven suunnan historiayhdistys ry:n seppeleen laskivat Seppo Ryhänen ja Tenho Tikkanen. Haudalla kuultiin Kiurun mieskuoron laulun ”Oi kallis Suomenmaa”.

Juhlassa muisteltiin huumorintajuista isää, isoisää, sukulaista ja naapuria. Kaikesta ilmeni, että Uuno Kananen oli pidetty mies. Hänellä oli laulunlahjat ja vielä viimeisinä vuosinaan hän lauloi virsiä kovalla äänellä. Seuroissakin hän veisasi virret näkönsä menettäneenä ulkoa vanhoilla sanoilla, vaikka muu seuraväki käytti uutta virsikirjaa. Tämä siunaustilaisuudessa kuultu kohta veti saattoväen suupielet kunnioittavaan hymyyn.

Siunauksen toimitti pastori Pasi Hyytiäinen, puhui ja muisteli Uunon maallista taivalta muistinvaraisesti, hieno puhe, hieno kokonaisuus. Kaikilta osin antoi erinomaisen kuvan Uuno Kanasen elämäntyöstä.

Muistotilaisuudessa kiinnitti huomiota myös se, että niin monet läheiset olivat valmistautuneet kirjallisin esityksin muistelemaan läheistään ja vaikka tilaisuus kesti poikkeuksellisen pitkään, kaikki eivät silti ehtineet muistosanojaan lausua.

Uunon tytär opettaja Kaija Räihä muisteli isäänsä laaja-alaisesti, työtä, harrastuksia ja myös yhteiskunnallista toimeliaisuutta. Kaijan puoliso täydensi ja selvitti Uunon osallistumista Rukajärven rintamalla sotatoimiin. Kummilasten puolesta muistosanat lausui Maija Jokitalo.

Vanhimman pojan Tuomon tytär FT Heli Kananen oli koonnut lasten ja lastenlasten vaikuttavat muistosanat, johon voi tutustua TÄÄLTÄ:

Sukulaisten puolelta käytettiin useita muistopuheita mm. Uunon veljen poika Alpo Kananen toi esille henkilökohtaisia keskustelujaan ja kertoi värikkäästi myös yhteisistä työkokemuksistaan.

Uunon naapurin Tenho Tikkasen puheeseen voi tutustua TÄÄLTÄ:

Uuno oli huumorintajuinen sukurakas huolehtivainen mies, joka puhui tuon ajan ihmisten tapaan vertauksin ja käänsi aina asian positiivisen puolen esille, millä Uuno antoi lapsilleen ja lastensa lapsille arvokkaan perinnön. Tätä Uuno Kanasen kasvattajan lahjaa kuvannee osuvasti Heli Kanasen muistosanojen kohta:

”-Ukin huumorintaju olikin omaa luokkaansa, eikäpä tuota olla sanattomaksi jääneitä me jälkipolvikaan, Pienen-Sahin kielellisen ilmaisun korkeakoulun käyneet!”