Yllättävä käänne – Rukajärvi-keskukselle tilat Kiuruvedeltä

Iisalmen Rukajärvi-keskukselle löytyi tilat sittenkin. Kiuruvedellä toimiva Hotelli- Ravintola Peltohovi tarjoutui sijoittamaan Rukajärven suunnan sotahistorialliset näyttelyt Peltohovin tiloihin. Avajaiset pidetään 13.3.2021. Sitä ennen tilat remontoidaan. Investointi on huomattava.

Peltohovin liiketoimintaa harjoittavat yrittäjät Timo Marjoniemi ja Jarmo Saastamoinen katsovat, että nyt on oikea aika ja syytä panostaa tulevaisuuteen. Siihen tarjoutui tilaisuus olla mukana kulttuurin ja tässä sotahistoriatoiminnan kautta. Sopimuksemme ei rajoita sitä, että voimme samoissa arvokkaissa tiloissa järjestää muidenkin rintamalohkojen sotahistoriatilaisuuksia ja myös muita juhlatilaisuuksia sekä musiikki- ja kulttuuritapahtumia. 

Rukajärvi-keskuksen sopimus sai sinetin. Sopimus on allekirjoitettu ja luovutettu osapuolille. Yrittäjät Timo Marjoniemi, Jarmo Saastamoinen ja puheenjohtaja Seppo Räihä.

Neuvottelut sujuivat rakentavassa hengessä ja Rukajärven suunnan historiayhdistys ja Peltohovin välillä solmittiin sunnuntaina sopimus näyttelytilojen sijoittamisesta Kiuruvedelle, kertoo puheenjohtaja Seppo Räihä. Tämä ei ole taloudellisesti mikään kultakaivos näyttelytilojen ylläpitäjälle ja juuri siitä syystä arvotamme yrittäjiä, jotka ovat oma-aloitteisesti tarjoutuneet yhteistyössä kehittämään Rukajärven suunnan sotahistoriatyötä ja tukemaan Rukajärvi-keskuksen toimintaa. Pyrimme olemaan tämän luottamuksen arvoinen.

Räihä lisäsi, että Kiuruvesi on monellakin perusteella sopiva paikka Rukajärvi-keskukselle. Paikkakunnalla on vahvat Rukajärveen nivoutuvat yhteydet. Monet tunnetut henkilöt taistelivat Rukajärvellä, kaikkiaan parituhatta miestä, lottia unohtamatta. Rukajärven tie elokuva teki Rukajärvestä varsinaisesti valtakunnallisesti tunnetun joukon. Elokuva kertoo Kiuruveden miesten etenemisestä Repolan Lieksajärven ympäri heti sodan alussa heinäkuussa 1941. Se oli maassamme vuoden 1999 katsotuin elokuva.

Yrittäjät ilmaisivat tuntevansa Rukajärven suunnan sotahistoria kertoessaan, että Peltohovi sijoittuu Kiuruvedellä sijaineen Elokuvateatteri Väreen läheisyyteen. Väreellä näet koottiin Jatkosodassa Rukajärvellä taistelleen Kevytosasto 2:n toinen komppania. Tuon yksikön vääpelinä toimi tunnettu kiuruvetinen Matti Lämsä, jonka puoliso oli komppaniansa ensimmäinen kirjuri. Hilja os. Heinonen otti vastaan 18.6.1941 rintamalle ilmoittautuneita sotilaita ja saattelipa hän heidät yhdessä puolisonsa kanssa Kiuruveden rautatieasemalle saakka.

Timo Marjoniemi ja Jarmo Saastamoinen korostavat ja toivovat, että Kiuruvedellä voitaisiin tämänkin hankkeen myötä luoda yhteistyön verkosto,  joka loisi kohteesta valtakunnallisen matkailukohteen. Uskomme hankkeeseen ja sijoituksellamme on vahvasti seudullinen elinkeinotoimintaa virkistävä tavoite. Jokainen tietää, että ympäri maata saapuvat matkailijat jättävät paikkakunnalle huomattavasti enemmän kuin näyttelylipun hinnan. Yrittävät katsovat, että vaikka tämä korona-aika on haastavaa, on se silti oikea aika panostaa tulevaisuuteen ja uuteen liiketoimintaan.

Yrittäjät toivoivat, että Rukajärvi-keskuksen myötä voitaisiin jatkaa ja edelleen tiivistää Lieksan Rukajärvi-keskuksen ja nyt Kiuruvedellä avattavan keskuksen välistä yhteistyötä.

Tilaisuudessa kuultiin myös Rukajärven suunnan historiikkitoimikunnan puheenvuoro. Historiikkitoimikuntaan jäsenet kirjailija Antti Tuuri, professori Martti Soikkeli ja Tenho Tikkanen tukevat vahvasti keskuksen uusia hankkeita ja toimintaa, joiden toivotaan omalta osaltaan parantavan myös yhteistyökumppaneina toimivien yrittäjien, kaupunkien ja tietysti myös ympäröivän maakunnan matkailuelinkeinoa. Tilaisuudessa esiteltiin Lieksan Rukahovin rakennushanketta, minkä omarahoitusta varten on valmistettu ”Jotos” -muistomerkin numeroituja pienoismalleja. Niiden markkinointi on aloitettu.

Rukajärven suunnan taistelujen muistomerkin pronninen pienoismalli. Ne on valmistanut kuvanveistäjä Heikki Häiväojan tytär kuvanveistäjä Johanna Häiväoja.
Tällä lehti-ilmoituksella veteraanit saivat kokoon Lieksaan pystytetyn Jotos-muistomerkin. Puisto nimettiin Lieksassa Vapaudenpuistoksi.

Raappanan johtamien joukkojen kunniakkaasta perinteestä kertoo se, että Rukajärven suunta oli ainut yhtymä toisessa maailmansodassa, joka säilytti hyökkäysvaiheen asemansa sodan loppuun asti Jäämeren ja Mustanmeren välisellä rintamalla. Myös Talvisodassa Lieksan rintama oli ainut rintamalohko, jossa ei sodan lopussa ollut enää vihollisen joukkoja Suomen vanhan rajan sisäpuolella. Näitä kunniakkaita perinteitä hyväksikäyttäen voi uskoa olevan merkitystä Rukajärvi-keskusten markkinoinnissa, totesi puheenjohtaja Räihä.