Jotos-riipus tai muistomerkki jokaiseen kotiin – Hanki Sinäkin arvokas muisto – Samalla tuet sotahistoriatyötämme

Jotos-tuotteet ovat esillä Rukajärvi-keskuksissa ja niitä voi tilata suoraan Kellopuoti Hannu Lappalaiselta Vieremältä. Puh. 017-820 3640. Lisätietoa oheisista esitteistä ja TÄÄLTÄ:

Kerromme hiukan lisää – kokoamme kansanliikettä – tarvitsemme tukeanne

Olemme sotahistoriayhdistys, jolla on kaksi toimivaa Rukajärvi-keskusta Lieksassa ja Kiuruvedellä. Olemme perustaneet lisäksi maamme ainoan Jatkosodan taistelutien – Rukajärven tien ja rakentaneet sinne opasteet, hienon Jukolan Motti -pirtin sekä kohentaneet Änäkäisen salpaetuaseman, v. 2017 uusimme 45 metrin pituudelta juoksuhautaa. Se tehtiin kestävistä kelopuujäljitelmäbetonielementeistä.

Yhdistys on koonnut maan laajimman veteraanien monipuolisen haastatteluaineiston. Se koostuu videohaastatteluista, ääninauhoista ja kirjallisista haastatteluista. Olemme hyödyntäneet tätä keräämäämme aineistoa, mistä olemme julkaisseet yli 20 teosta ja työ jatkuu.

Rukajärven suunta tunnetaan erityisesti em. arvokkaasta sotahistoriatyöstään ja myös siitä, että E.J. Raappanan johtaman Lieksan rintama oli ainut Talvisodan rintamista, missä ei ollut vihollisen joukkoja Suomen vanhan rajan sisällä. Jatkosodassa Rukajärven suunta oli ainut rintama mikä säilytti hyökkäysvaiheen alussa saavuttamansa asemat sodan loppuun asti Mustaltamereltä Jäämerelle ulottuvalla rintamalla. Rukajärven suunta tunnetaan myös sodanaikaisesta arvokkaasta kulttuuritoiminnasta.

Näihin kohteisiin kannattaa tutustua paikan päällä.

Usein kuulemme puhuttavan siitä, että Itä-Suomi on unohdettu ja että nyt valtiovallan tulisi osoittaa tukea. Mitään konkreettista ehdotusta emme ole nähneet esitettävän. Meillä on sellainen ja siitä seuraavaksi:

Haluamme, että tämä keräämämme arvokas historiatieto ja -aineisto hyödyntäisi omalta osaltaan maamme matkailutasetta, siksi pyydämme apuanne, koska yksin emme näytä suunnittelemastamme urakasta selviytyvän. Toivomme, että voisitte vointinne mukaan tukea hankkeitamme. Olemme erikoisessa tilanteessa. Jotta voimme saada yhteiskunnan tukea tarvitsemme omarahoitusta, siinä emme ole riittävän hyvin mittavista ponnisteluistamme huolimatta onnistuneet. Varsin pieni yhteiskunnan sijoitus tulisi nopeasti takaisin ja hyödyntäisi maamme matkailun kautta kansantalouttamme. Arvioimme, että valtion sijoitus tuloutuisi kansantalouteen jo ensimmäisen vuoden aikana.

Lisäksi toivomme, että välittäisitte tietoa arvokkaista kohteistamme. Meidän kohteissamme on asiantuntevat oppaat, Lieksan Matkailuoppaat ry huolehtii Lieksan Rukajärvi-keskuksen opastuksesta ja Kiuruvedellä yhdistyksemme hallituksen jäsenet ovat tarvittaessa käytettävissä oppaan tehtäviin.

Lähiajan uudet tavoitteemme ovat:

  1. Rakennamme Lieksan Rukajärvi-keskuksen yhteyteen komentaja E.J. Raappanan komentokorsun Rukapirtin kopion (hankesuunnitelmaan voi tutustua TÄÄLTÄ).
  2. Olemme päättäneet hankkia omistukseemme Lieksan rautatieaseman päärakennuksen. Sieltä saamme lisää näyttelytiloja ja samalla rakennukseen avataan kahvila rautatieasemaa käyttävien turistien ja matkailijoiden käyttöön palveluineen. Rautatieasema tulee palvelemaan myös viereisen Rukajärvi-keskuksen ja Rukajärven tien ja Lieksan kaupungin arvokkaitten matkailukohteitten opastuksessa.
  3. Uusimme Lieksan ja myös Kiuruveden Rukajärvi-keskusten näyttelyitä
  4. Yhdistyksemme ja sen jäsenet hallinnoivat maamme laajinta Rintamataidenäyttelyä, minkä esittelyä tulemme kehittämään.
  5. Emme voi unohtaa yhteistyön merkitystä. Rukajärven suunta toimi Jatkosodassa suoraan päämajan alaisuudessa, siksikin yksi tärkeimmistä yhteistyötahoista on Mikkelin päämajamuseo.

Omat sotahistoriakohteemme sijoittuvat maan arvokkaimman matkailureitin ”Via Karelian” varrelle. Siellä ovat Lieksan ja Nurmeksen lisäksi myös Ilomantsin Taistelijan talo, Bunkkerimuseo Joensuussa, Nurmeksen mm. Bomban-kohteet, Kuhmon Talvisotamuseo, ja emme tietenkään unohda mitä kaikkea Lieksassa on. Lieksassa on kaikkea, Koli, maan paras ulkomuseo Pielisen museo, Sibeliuksen häämatkakohde ”Monolan aitta”, maan laajimmat erämaamelontareitit, Rajaperinnetalo, laaja kulttuuritarjonta jne. Tänne kannattaa varata aikaa riittävästi.

Voitte halutessanne tukea toimintamme joko:

  1. Suoraan rahalahjoituksin rahankeräystilillemme FI02 5723 0220 2696 12, lupa RA/2021/707
  2. Voitte hankkia tuotteitamme ja mm. julkaisemiamme kirjoja verkkokaupan kautta.
  3. Lisäksi voitte hankkia arvokkaan muiston ja merkkipäivälahjan, Jotos-riipuksen. Se on Rukajärven suunnan taistelujen Jotos-muistomerkin pienoismalli. Sitä saa Vieremän Kellopuodista viittä eri kokoa, os. Petterintie 8, 74200 Vieremä, puh. 017-820 3640, ks. oheinen esite.

Meidän on tunnustettava, että nyt emme pääse tavoitteeseemme ilman tukea. Nyt kannattaisi Itä-Suomen ja siellä asuvien liittoutua. Vain tämän yhteistyön avulla uskomme onnistuvamme.

Yhteistyö on voimamme

Julkaisemme oheisena liitteenä sotakamreeri Rauno Suhosen esitelmäsarjasta ”Sotatiet” – ”Ilomantsin sotatiet”, mihin voitte tutustua TÄÄLTÄ:

Lieksan Tukipiste ry:n, Lieksan Matkailuoppaitten ammattitaito ja Kiuruvedellä Hotelli- ravintola Wallenhovin tuki on ensiarvoisen tärkeää. Valtakunnallisesti Sotaveteraaniliiton samoin kuin Mikkelin Sodan ja Rauhan keskus muistin tukea arvostamme. Tietenkään emme unohda sotahistoriatyön tekijöitä Ilomantsin, Nurmesken, Kuhmon ja Raatteentien suunnalla. Olemme heidän avustaan kiitollisia. Samoin kuin näiden paikkakuntien ammattimuseoitten tuesta. Mainittakoon vielä erikseen Lieksan Pielisen museo.

Olemme yhdessä onnistuneet monessa – siitä osoituksena muutama kuva

RSHYry:n Jukolan motti -pirtti valmistui 30.11.2014. Kota on kaikille avoin levähdyspaikka. Olemme kovin kiitollisia, että tämä pelkin talkoovoimin rakennettua tilaa matkailijat arvostavat ja pitävät paikan siistissä kunnossa.
Tenho Liimatta asensi Änäkäisen kohteen taulut – kiitos. Talkoovoimin tämäkin pystytettiin ja muistamme aina, että Rukajärven tien idean isä perustajajäsenemme Pentti Perttuli kuoli ensimmäisenä talkoopäivänä 23.5.2017. Melkoinen sattuma sekin.

Uusimme kesään mennessä Rukajärvi-keskusten näyttelyitä

Näyttelyitten uusimisesta on vastannut yhdistyksemme sihteeri/taloudenhoitaja Jari Kärkkäinen.

Jotos-muistomerkki pystytettiin ensimmäisenä veteraanien toimesta. Siitä alkoi Rukajäven suunnan arvokas sotahistoriatyö veteraanien itsensä toimesta 5.6.1966. Jostos on Lieksan Vapaudenpuistossa, mutta ristiriitojen jälkeen Rukapirtti siirtyi muualle. Nyt se on tarkoitus tavalla tai toisella palauttaa Rukajärven tien yhdeksi arvostetuimmaksi kohteeksi.

Talkooporukka kevätsiivouksessa. Rita Malinen, Raimo Kempas, Juha Junnilla, Teuvo ja Jatta Kettunen sekä Ritva Kilpeläinen.

Voitte olla aivan varmoja, että teemme aivan kaiken voitavamme, rahaa säästäen ja talkoovoimin, kuten tähänkin asti, mutta nyt kaikki tuki tälle työlle on entistäkin tärkeämpää.

Kiitämme tähänastisesta yhteiskunnan tuesta. Edellisiin kohteisiin olemme saaneet 33 000 € tuen. Nyt pyydämme yhteiskunnalta hieman suurempaa tukea.

Kiitos

Rukajärven suunnan historiikkitoimikunta, Rukajärven suunnan historiayhdistys ry ja Rukajärven Tiellä ry.