Arvoisat sotiemme veteraanit, hyvä juhlaseminaarin yleisö.
Tervetuloa juhlaseminaariin. Jatkosodan päättymisestä tulee kuluneeksi tänään 70 vuotta. Jatkosota kesti reilut kolme vuotta, sotavuodet lähes yhtäjaksoisesti liki viisi vuotta. Se on pitkä aika parhaita vuosia nuoren ihmisen elämästä.
Harva sukupolvi joutuu kokemaan vastaavaa. Te olette, voidaan sanoa, Suurin Sukupolvi maamme historiassa, joka raskaat sodat kestettyään, rauhan ehdot täytettyään, sotakorvauksen maksettuaan, nosti maansa vapaana kansakuntana ja ilman ulkopuolisten apua, todella vaikeista oloista ennen näkemättömään vaurauteen. Rauhantulo oli monella tavalla käännekohta. Sodan jälkeen Te keskityitte työntekoon ilman katkeruutta, loitte ulkosuhteet, jotka sodan runtelema maailma oli hävittänyt. Me olemme Teidän työstänne ja uhrauksistanne ikuisesti kiitollisia.
Olemme matkustaneet tänne Lieksaan eripuolilta Suomea, kaukaisimmat ulkomailta saakka tapaamaan Teitä, arvoisat veteraanit. Kiuruvedeltä lähteneessä höyryjunassa, juuri sellaisessa, jota käytitte sodanaikana lomamatkoillanne oli n. 400 matkustajaa ja 26 veteraania ja 5 lottaa ja täällä seminaaritilaisuudessa Teitä on arvioni mukaan ainakin kaksinkertainen määrä.
Jokaisella meillä on kokemuksia, joiden muisteleminen on joskus vaikeaa, mutta meillä on muistissamme tapahtumia, joista iloitsemme. Hyvin monet ikäiseni ovat kertoneet, ettei isä juurikaan puhunut sotakokemuksistaan. Sodan jälkeisinä vuosina Te halusitte vaikenemalla suojella läheisiänne sodan järkyttäviltä kokemuksilta. Aika kultaa muistot, sanotaan. Nyt voimme muistella sodan tapahtumia ja erityisesti toivotun aselevon voimaan astumista ja voimme juhlia rauhantuloa. Kiitos, että saavuitte yhteiseen rauhanjuhlaamme.
Kuluvan viikonlopun aikana meillä on useita oheistapahtumia. Toivomme Teidän juhlayleisön kera osallistuvan niihin mahdollisuuksienne mukaan.
Rukajärven tien varrella tänä iltana syttyvät kynttilät. Lieksan kirkko on historiallinen ja juhlava paikka muistella 70 vuoden takaista aselepoa, joka oli veteraaneille ja koko kansalle suuri helpotus ja ainut sotaan liittyvä juhlimisen aihe tietenkin sen suuren asian rinnalla, että kansa säilytti itsenäisyytensä ja itsemääräämisoikeutensa.
Juhlan järjestelyihin osalliset järjestöt osaavat kuunnella, osaavat nähdä ja erottavat tärkeät asiat, mutta on asioita, joita voi kuulla ja tehdä vain sydämellä. Ilman näitä tukijoukkoja sydämellä tekeviä kanssaihmisiä, juhlaa ei olisi onnistuttu järjestämään. Sotaveteraaniliitto ry, Veturimiesten Liitto ry, Raideammattilaisten järjestö JHL ry, , Kainuun Prikaati, höyryjunayrittäjät, Haapamäen Museoveturiyhdistys ry, ja Tapani Laaksomies sekä tietenkin kaikki radanvarren kaupungit, Kiuruvesi, Iisalmi, Kajaani, Paltamo, Vuokatti, Valtimo, Nurmes, Lieksa sekä Juuka ja näiden pitäjien kansalaiset ovat olleet innolla mukana. Juhlajunan matkustajat ovat tukeneet hanketta osallistumalla matkaan ja sitä kautta mahdollistaneet onnistuneen perinnematkan useine juhlatilaisuuksineen. Kiitos lapsille, jotka ovat eilen ja tänään lähettäneet ilmapallon mukana rauhanviestin koko maailmalle. Kiitän kaikkia hanketta tukeneita yhteisöjä ja yksityisiä henkilöitä ja niitä satoja talkoomiehiä, joiden työn varaan tämä juhla on rakennettu. Emme voi unohtaa muusikoita, Mieskuoro Kiurun Laulua, Ylä-Savon Veteraanimuusikoita, Lieksan Nuorisopuhallinorkesteria ja Senioripuhallinorkesteria sekä muita esiintyjiä ja kiitos myös motintekijöille. Olemme valmistelleet juhlaa entisajan talkoohengessä, pienellä porukalla ja niukoilla resursseilla, tunnelma juhlassa on aito ja koskettava. Juhlajuna kulkee vielä illallakin, mottitalkoilla kerättyjä halkoja on riittävästi.
Olkaamme uskollisia arvokkaalle päämäärälle, ja tehkäämme jatkossakin työtä kansan eheyden ja ikuisen rauhan säilyttämiseksi. Näillä sanoilla avaan tämän Kansalaisjuhlan 70 vuotta Jatkosodan päättymisestä juhlaseminaarin. Toivotan Teille kaikille antoisaa juhlapäivää.