Tapani Laaksomien (SteamRail Oy) saapui Lieksan asemalle, jossa häntä vastaanottamassa oli runsaslukuinen yleisö. Pienimuotoisessa juhlatilaisuudessa puhuivat Lieksan Yrittäjien puheenjohtaja Ville Vänskä ja Rukajärven suunnan historiayhdistyksen (RSHY) puheenjohtaja Tenho Tikkanen.
Lieksan yrittäjien puheenjohtaja Ville Vänskä toivotti Tapani Laaksomiehen tervetulleeksi Pielisen-Karjalaan ja toivotti hänelle onnea. Tilaisuus radioitiin RadioSandelssin suorassa lähetyksessä.
Seuraavassa ote RSHY:n puheenjohtaja Tenho Tikkasen tervetuliaispuheesta:
Tervetuloa Pielisen-Karjalaan.
Osoitamme nämä sanat sydämestämme Teille henkilökohtaisesti. Päätöksenne siirtyä tänne ei ole ollut helppo ja siksi toivomme, että voisimme kaikin tavoin auttaa Teitä, koska yrityksellänne tulee olemaan piristävä vaikutus koko tämän alueen elinkeinotoiminnalle ja väestölle. Ratkaisunne on suuri kulttuuriteko.
Seisotte historiallisella paikalla monestakin syystä. Tällä paikalla vieraili maamme kunnioitettu Ylipäällikkö Marsalkka Mannerheim syyskuussa 1942 vastaanottaessaan Rukajärven rintaman lahjan Marskin Majan.
Lieksan asema on myös Rukajärven tien alkupiste, jota kautta Rukajärven suunnan sotilaat huollettiin ja kuten on tunnettua Rukajärven suunta oli ainut rintama Jäämereltä Mustalle merelle, joka säilytti hyökkäysvaiheessa saavuttamansa asemat sodan loppuun asti.
Historialliseksi tämän paikan tekee myös se, että Ilomantsissa ja Rukajärven suunnalla ratkaistiin lopullisesti Suomen itsenäisyys. Tarkalleen 70 vuotta sitten elettiin täällä Lieksan asemalla aivan toisissa tunnelmissa. Lähialueella, rajan tuntumassa oli käynnissä kaksi suurta Jatkosodan ratkaisutaistelua. Rukajärven miehet taistelivat parhaillaan Ilomantsissa ja Rukajärvellä. Rintamalta kantautuneiden viestien mukaan vihollinen oli katkaissut Rukajärven ainoan huoltotien – Rukajärven tien. Kaatuneita ja haavoittuneita kuljetettiin parhaillaan tästä höyryjunilla kotipaikkakunnilleen, juuri sellaisilla junilla, joita Te Tapani Laaksomies olette kunnostaneet ja käytätte perinneajoissanne.
Kaikkiaan 112 Rukajärven miestä oli kaatunut näissä elokuun 1. – 5. päivän välisissä taisteluissa vuonna 1944.
Vihdoin rauha tuli, tieto pitkään odotetusta aselevosta saapui miehille etulinjan tukikohtiin 4.9.1944 klo 7.00. Se oli suuri hetki vuosia sotatoimiin osallistuneille rintamamiehille.
Te olette lupautuneet tuomaan sotiemme veteraanit ja juhlayleisön tänne Lieksaan tarkalleen kuukauden kuluttua pidettävään kansalaisjuhlaan.
Muualla ei tuona päivänä juhlita, vaikka Suomen ja Neuvostoliiton välinen aselepo on nimenomaan se tapahtuma, minkä veteraanit ja koko sodan kokenut sukupolvi katsovat erityisesti muistamisen arvoiseksi.
Meidän kannattaa juhlia Jatkosodan päättymistä. Se oli samalla uuden aikakauden alku – aikakauden, jolloin Suomen kansa, tuo Suuri Sukupolvi maamme historiassa, nosti maamme vapaana kansakuntana ja ilman ulkopuolisten apua syvästä rotkosta ja sen jälkeen ennen näkemättömään vaurauteen.
Toivotamme Teidät lämpimästi tervetulleeksi Pielisen-Karjalaan ja toivomme Teille jatkuvaa menestystä. Samalla luovutamme Teille muistoksi tästä hetkestä Rukajärven tien alkupisteessä Rukajärven suunnan standaarin.
Tenho Tikkanen, puheenjohtaja; Yhteystieto: puh. 040-5408045 sp: tenho.tikkanen@gmail.com