Löytyisikö lisätietoa Rukajärven rintaman asevelitaloista

Kokoamme tietoja Rukajärven rintaman sotilaitten kaatuneitten aseveljien omaisille rintamalla puhdetyönä valmistamista asevelitaloista sekä muista rakennuksista, jotka on toimitettu kotirintamalle.

Olemme tähän saakka saaneet tietoja 24 asevelitalosta ja 14 muusta Rukajärven rintamalla valmistetusta ja Jatkosodan aikana kotirintamalle toimitetusta rakennuksesta. Keräämme tietoa siis kaikentyyppisistä Rukajärven rintamalla rakennetuista rakennuksista, jotka toimitettiin ja pystytettiin Suomeen.

Tarkkaan ottaen asevelitalolla tarkoitetaan asuinrakennusta, jonka aseveljet ovat rakentaneet rintamalla tyyppipiirustusten mukaan useimmiten vapaa-aikanaan ja talkootyönä. Aloitekin tuli usein aseveljiltä ja tietenkin rakennus luovutettiin korvauksetta kaatuneen aseveljen omaisille.

Tämän talon rakensivat rintamalla 7./JR 31 aseveljet 16.3.1943 vangiksi joutuneen ja kadonneen Pekka Kaikkosen omaisille Pielavedellä talvella 1944. Kuva 6.11.2018 TJT.

 

Anselmi Leskisen asevelitalo, minkä hän sai omistukseensa vasta v. 1952. Alkujaan talo rakennettiin siirtoväen käyttöön. Kuva 6.11.2018 TJT.

 

Arvi Piiraisen asevelitalo Kuhmosta. Kuva Arja Kovalainen.

Lieksaan pystytetty Olli Tirrosen asevelitalo, jonka rakensivat Seitamon joukot.

Keräämiemme tietojen mukaan asevelitalojen joukossa on myös eri paikkakuntien Aseveliyhdistysten tilaamia jo Talvisodassa kaatuneen aseveljen omaisille luovutettuja asuinrakennuksia, jopa yksi arpajaisvoittona saatu talo ja olivatpa jotkut sotilaat valmistaneet taloja puhdetyönä myös itselleen.

Kaikkiaan Suomen armeija veisti rintamalla 833 asevelitaloa, joista 262 pystytettiin Kajalan kannakselle(teos Puolesta hengen ja heimon ja maan, v. 2001, s. 85). Rukajärven rintamalla valmistettujen asevelitalojen kokonaismäärä ei ole tiedossamme.

Tässä keräystyössä emme hae tietoja rintamamiestaloista, jotka välirauhan aikana ja sotien jälkeen rintamamiehet itse rakensivat omaan käyttöönsä samojen tyyppipiirustusten mukaisesti. Emme etsi tietoja myöskään rintamiestaloista, joita tehtiin ruotsalaisten lahjoitusten turvin.

Keräystyössä saamamme tiedot tallennetaan yhdistyksemme digiarkistoon ja lisäksi tiedot julkaistaan Rukajärven suunnan sodan jälkeistä sotahistoriatyötä käsittelevässä julkaisussa.

Tähän saakka saatujen tietojen mukaan asevelitaloja löytyy seuraavilta paikkakunnilta:

  1. Kuhmo 3 asevelitaloa ja Arvi Piirainen, Otto Sutinen, Rokon partiomaja,
  2. Vuokatti 3 asevelitaloa, 4 muuta rakennusta, joista yksi Rukahovi
  3. Iisalmi 5 asevelitaloa, Lauri Huttunen, Taneli Niskanen, Santeri Sahlström, Mähönen, Taavetti PalmVitikainen Mikael
  4. Kajaani 3 asevelitaloa, Juho Heikkinen, Pekka Jaatinen, Erkki Martikainen
  5. Lapinlahti 1 asevelitalo, Janne Ollikainen,
  6. Lieksa 4 asevelitaloa, Tauno Leinonen, Makkonen, Valdemar Sormunen, Olli Tirronen,
  7. Paltamo 4 asevelitaloa, Johan Moilanen, Veikko Eemeli Romppainen, Kaarlo Vilho Tervonen, Kalle Aukusti Tolonen,
  8. Pielavesi 2 asevelitaloa, Pekka Kaikkonen, Anselmi Leskinen,
  9. Sonkajärvi 1 asevelitalo, Väinö Eskelinen,
  10. Sotkamo 1 asevelitalo, Eino ja Hilda Hakkarainen,
  11. Vieremä 1 asevelitalo, Hermanni Hukkanen,

Jokaisesta em. rakennuksesta on laadittu muistio, mikä avautuu pdf-tiedostona veteraanin nimeä napauttamalla.

Mikäli teillä on valokuvia tai tietoa Rukajärven rintamalla rakennetuista asevelitaloista, pyydämme toimittamaan tiedot allekirjoittaneelle (mieluiten sähköpostilla). Olemme kiitollisia kaikista asevelitaloihin liittyvistä tiedoista ja myös siitä, mikäli voisitte antaa asiasta perillä olevien henkilöitten yhteystiedot.

  • Tenho Tikkanen
  • Rukajärven suunnan historiayhdistys ry
  • puheenjohtaja
  • Yhteystiedot: puh. 040-5408045, sp: tenho.tikkanen@gmail.com
  • Lähteet:
  • Suomen rakennustaiteen ja Alvar Aalto museon ”40-Luku, korsujen ja jälleenrakentamisen vuosikymmen”, muut lähteet mainittu muistioissa. Muistiot ovat alustavia luonnoksia, joiden sisältöä täydennämme tietojen karttuessa.
  • Kansa talkoissa, Kauko Leiponen, Kirjayhtymä v. 1987
  • Kansa talkoissa, talkootoimintaa esittelevä kuvateos, Pekka Karunki, v. 1943
  • Rukajärven aika, Antti Tuuri, v. 1991
  • Sotasavotta, Metsänhoitajat Talvi- ja Jatkosodassa, Jussi Halttunen, Pekka-Juhani Kuitto ja Antti Savela, v. v. 2015
  •