Rukajärven sotahistoriallinen matka 13–15.9.2019

Toinen yhdistyksen järjestämä sotahistoriallinen matka tapahtui 13–15.9.2019. Matkajohtajana oli yhdistyksen sihteerin Jari Kärkkäinen.

Lähtijöitä oli 21, joista 15 matkasi linja-autolla ja loput kolmella henkilöautolla. Linja-auto lähti 13.9.2019 Juuasta. Kuskina oli Jari Nevalainen Jari Nevalainen Oy:stä. Koko ryhmä kokoontui kahvio Raja-Konttissa ennen rajan ylitystä.

Majoitus tapahtui Tahkokosken Kivi-Koivussa ja Ontrosenvaaran mökissä (yksi autokunta, 2 henkilöä). Perjantaina ennen ruokailua katsastimme kenttävartion ”Askon”, joka on aivan Kivi-Koivun vieressä.

Lauantaina aamiaisen jälkeen matkasimme Peukaloniemeen. Ajoimme Perttijärvelle, jonne jätimme linja-auton. Peukaloniemeen, jonne on huono tie, matkasimme viidellä maastokelpoisella henkilöautolla. Kaksi autoa oli paikallisia ja kolme suomalaisia. Peukaloniemessä keskityimme etulinjan varustuksiin ja Majewskin kaatumispaikkaan. Hän kaatui 10. lokakuuta 1942.

Majoituspaikkaan palasimme noin klo 18:00. Illan aikana ryhmä ruokaili ja saunoi. Ilta muodostui vaiheikkaaksi, kun yksi majoitusmökki syttyi palamaan noin klo 21:30 ja palo sammutettiin suomalaisvoimin. Henkilöt ja tavarat siirrettiin toiseen mökkiin. Mökki syttyi uudestaan noin klo 11:30 ja sitä sammutettiin vain sankoilla neljän henkilön voimin (vartija, hänen vaimon, matkanjohtaja ja hänen vaimo) kunnes palokunta tuli klo 0:56. Palokunta tuli Lietmajärveltä ja kun auton pumppu ei toiminut niin toinen tankkiauto tuli Rukajärveltä. Palokunta poistui vasta aamuyöllä noin klo 3.00. Mökin lattiaan jäi palopesäke, mökki syttyi vielä maanantaina aamuna noin klo 7:30 ja sen sammutti vartija. Mökin runko jäi pystyyn, mutta katto ja sisustus kärsivät pahoin.

Sunnuntaina aamiaisen jälkeen ryhmäläiset siirtyivät Tiiksjärven lentokentälle ennen matkaamista Suomeen.

 

Rukajärven sotahistoriallisen matkan osallistujat