Talvisodan alkamisesta 80 vuotta. Menneitä muisteltiin

Rukajärven perinnepolulla Kiuruvedellä järjestettiin muistelutilaisuus Talvisodan alkamisesta, josta tuli kuluneeksi 80 vuotta. Rukajärven suunnan historiayhdistyksen puheenjohtajan Seppo Räihä kertoi puheessaan, että maassamme on vielä 1700 talvisodan veteraania ja tähän tilaisuuteen on saatu yksi heistä, veteraani Tauno Tikkanen (s. 10.3.1916). Jatkosodan veteraaneja on vielä n. 8800.

– Sodan syttyminen tuli suurena yllätyksenä ja maa ei ollut valmistautunut vihollisen yllätyshyökkäykseen. Suomalaisia sotilaita osallistui Talvisotaan 293.000 miestä, kun vihollisen joukkoissa oli peräti 1.000.000. Vihollinen ei kuitenkaan ylivoimastaan huolimatta onnistunut murskaamaan joukkojamme 105 päivää kestäneitten taisteluitten aikana.

Puheenjohtaja Seppo Räihä.

Puheenjohtaja Räihä toi esille Rukajärven rintamaan liittyviä erikoisuuksia. E.J. Raappana johti Lieksan rintaman taisteluja. Raappanan johdolla onnistuttiin vihollinen karkottamaan omalle puolelleen jo joulun tienoilla 1939. Sodan lopussa 13.3.1940 Lieksan rintama oli ainut rintamalohko, jossa ei ollut vihollisen joukkoja maamme vanhan rajan sisällä.

– Raappana menestyi myös Jatkosodassa. Rukajärven rintama oli näet ainut rintamasuunta Mustalta mereltä Jäämerelle, mikä säilytti hyökkäysvaiheen asemansa sodan loppuun saakka.

– Räihä kertoi, että Talvisodan juhlallisuuksia on järjestetty myös Lieksassa. Rukajärven suunnan historiayhdistyksen seppeleen laskivat Timo Salmi ja Tauno Oksanen Rukajärven tien varrella ns. Kaksinkantajan tien risteyksen muistomerkille Kivivaarantien suunnan ensimmäisten uhrien muistomerkille.

– Puheenjohtaja Räihä toi esille, että Talvisodassa menehtyi kaikkiaan 26.662 henkilöä. Kentälle kaatui 19.576, haavoittuneita oli peräti 43.557.

Rukajärven suunta tunnetaan myös sotahistoriatyöstään, yhdistys hallinnoi Lieksan ja Iisalmen Rukajärvi-keskuksia, joissa on esillä jatkuvasti vaihtuvat näyttelyt yhdistyksen keräämästä sotahistoria-aineistosta. Räihä esitti kiitollisuutensa siitä, että tähänkin tilaisuuteen oli saapunut useita, jopa alle 20-vuotiaita nuoria sotahistoriasta kiinnostuneita.

Kiuruveden tilaisuuteen oli saapunut veteraanin lisäksi yhteensä 18 henkilöä. Tilaisuuden vanhin Tauno Tikkanen täyttää pian 104 vuotta ja nuorin veteraanin pojan tyttären poika Elmeri on 2-vuotias. Nuoriso kuunteli tarkkaavaisesti veteraanin Talvisodan muisteluita. Kujvassa Seppo Kettunen ja veteraani sekä veteraanin naapurin Heikki Keräsen lasten perhettä.
Tilaisuudessa tarjottiin kuumaa glögiä se makkaroita, mikä nautittiin rakovalkealla. Veteraanin sotakaverin poika Heikki Keränen huolehti tarjoilusta. Rukajärven perinnepolun salkoon oli nostettu Suomen lippu. Vasemmalta, Ossi Väisänen, Heikki Tikkanen, Heikki Keränen, Raimo Jokisalmi, Marja-Liisa Kärkkäinen ja Seppo Räihä.
Myös veteraani otti vilkkaasti osaa keskusteluihin ja kertoi sodan alkutunnelmista. Hän näki vihollisen joukkojen hyökkäyksen käynnistymisen tuoreeltaan valtakunnan rajalla Lipolassa olevasta vartiotornista 30.11.1939 tasan klo 7.00. Veteraanin haastattelu oli julkaistu Kiuruvesilehdessä, mihin voi tutustua TÄÄLTÄ: Kuvassa Heikki Keränen, Raimo Jokisalmi, Marja-Liisa Kärkkäinen, Seppo Räihä, Antti Keränen ja Juha Keränen.