Vuokatin Urheiluopiston rakentaminen – satumainen tarina

Vuokatin Urheiluopiston hallintorakennuksen seinään laatta.

Vuokatin Urheiluopiston tekee todella arvokasta työtä monella rintamalla, urheilukasvatuksessa ja työtä kulttuuriperinteen säilyttämiseksi.

Puhuttaessa Vuokatin Urheiluopiston perustamisesta on mentävä vuosikymmenten taakse vuoteen 1943 Rukajärven rintamalle. Tämän tarinan päähenkilö on ylikersantti Onni Palaste (ent. Bovellan), joka kertoi uskomattoman tarinansa Vuokatin Urheiluopiston johtajana vuosina 1998 – 2009 toimineelle Pekka Vähäsöyrigille Urheiluopiston 60-vuotisjuhlaa edeltävänä päivänä vuonna 2005. Kunniavieras Palaste muisteli ensimmäisen kerran osallistuneensa keskusteluun ja kuulleensa talviurheilulajien urheilukeskuksen perustamisesta jatkosodassa Ontajärvellä, heti kun hän oli palannut kauas vihollisen selustaan ulottuneelta Jeljärven retkeltä.

Vuokatin Urheiluopiston  Rukajärven rintamalta 1944 tuodut rakennukset:

  1. – Rantasauna, rak. v. 1945
  2. – Majoitusrakennus Toivola, rak. v. 1945
  3. – Majoitusrakennus Keima, rak. v. 1945
  4. – Majoitusrakennus Onnela, rak. v. 1946
  5. – Majoitusrakennus Särkelä, rak. v. 1946 (talonmies Eino Hyyryläinen)
  6. – Urheiluopiston hallintorakennus Rukahovi/Pikku Pölly rak. v. 1946
  7. – Urheiluopiston johtajan asunto, rak. v. 1946

Onni Palaste vihittiin avioliittoon Kerttu Esteri Klemetin kanssa Vuokatin Majalla Rukahovi/Pieni Pölly-nimisessä rakennuksessa 16.2.1947. Vuokatin Urheiluopiston avajaiset pidettiin 23.2.1947.

Rakennukset 1, 4 ja 5 tuotiin Eevalasta, rakennukset 2, 3, 6 ja 7 Kuhmon Särkijärveltä (osin myös rak. 4).

Myöhemmin rakennettiin ruokala/kahvio, tuotiinko myös se Rukajärveltä siitä ei ole tietoa. Onni Palaste kertoo lehtihaastattelussa neljästä hirsirakennuksesta, kahdesta 10 x 30 m:n rakennuksesta ja kahdesta vähän pienemmästä (Kainuun Sanomat 9.3.1946). Pekka Vähäsöyringille Palaste oli v. 2005 kertonut Rukajärveltä tuoduista 7 rakennuksesta. Aarno Peltolalle Palste kertoi rakennusten historiatietoa jo vuonna 1966, jolloin he asuivat Vuokatin Urheiluopistolla asuntokavereina. Tuossa vaiheessa Onni Palaste kirjoitti ensimmäistä ”Rukajärven sissit” teostaan, mikä ilmestyi vuonna 1967.

Rukahovi, 14. divisioonan esikunta-alueella upseerikanttiini, jota kutsutiin Rukahoviksi.
Edelleen käytössä rakennettu Rukajärvellä.

Tilaisuuteen osallistui Urheiluopiston johtoa, johtaja Veikko Halosen lisäksi myös Urheiluopiston ensimmäisen toimitusjohtajan lapset Kari Palaste ja hänen sisarensa Riitta Huttunen.

Rukajärven suunnan historiayhdistyksestä tilaisuuteen osallistuivat  Ossi Laine, Seppo Ryhänen, Seppo Räihä, Kari Vepsäläinen ja Tenho Tikkanen.

Juttua täydennetään tulevan päivän aikana.

Vuokatin Urheiluopiston tarinan voi lukea kokonaisuudessaan TÄÄLTÄ ja Pekka Vähäsöyringin videohaastattelun voi katsoa TÄÄLTÄ: