Eino Syrjäniemi täyttää tänään 100 vuotta – paljon onnea.

Tosi taisteluihin osallistunut ei ihannoi sotimista, vaan osaa asettaa arvot paikalleen. Isänmaan etu on ensin.

Eino Syrjäniemi tänään 100 vuotta. Varsinaiset juhlat lauantaina 28.4.2018.  Kuva Iisalmen Rukajärvi-keskuksessa 14.1.2017.

Talvi- ja Jatkosodan veteraani  Eino Syrjäniemi syntyi 25.4.1918. Hän asuu yksin omakotitalossa Haapajärvellä, lämmittää taloa hakkaamillaan puilla. Eino Syrjäniemi on kätevä käsistään ja hän on itse tehnyt kodin huonekalut.

Humoristisen ja itseoppineen kanttori-urkurin laulu sujuu hienosti, nykyisin enää ystävien iloksi.

Itseoppineen kanttori-urkurin Eino Syrjäniemen kotona on edelleen käytössä piano ja urut.  Veteraani juhlii 100-vuotissyntymäpäiväänsä Haapajärvellä 28.5.2018. Kuva Katri Syrjäniemi.

Einon vaimo kuoli 7 vuotta sitten. Lapsia on seitsemän, jotka pitävät huolta veteraanista. Haapajärven kanttorina toimiva tytär Katri asuu lähinnä.

Sotilasura alkoi Mikkelissä 1939 ja parin kuukauden jälkeen hänet siirrettiin rintamalle konepistoolimieheksi 3./Erp 10 joukkoihin, taisteluihin Aittojoelle ja Kivijärvelle. Talvisodan jälkeen jatkui varusmiespalvelus ja Jatkosodassa hän taisteli 2./RjP 6:n joukoissa Rukajärven suunnalla.

Syrjäniemi osallistui v. 1942 tammikuussa Mai Guban partioretkelle tulipalopakkasessa. Retkelle osallistui 1924 miestä ja 268 hevosta. Sodan lopulla hän osallistui Jatkosodan viimeiseksi jääneisiin taisteluihin Suomen ja neuvostoarmeijan välillä

– Sotien aikana en nukkunut yhtään täyttä yötä ja nyt voin nukkua vaikkapa päivällä, hyvinvointi nykysuomessa tuntuu sota-ajan kokeneesta veteraanista tosi ylelliseltä.

– Monet asiat ovat painuneet mieleeni. Ensimmäinen vartiovuoron jälkeen etulinjan kenttävartioon tuotiin ruokaa ja kolme kappaletta Klubi 77 tupakkaa. Ruokailun jälkeen sytytin tupakan ja yritin vetäistä siitä savuja, mutta se maistui niin pahalle, että en ole sen koommin tupakkaan koskenut. Sota-aikana vaihdoin päivittäisen tupakka-annoksen kotiruokaan, sitä oli aseveljillä aina tarjolla.

– Veteraanien kunnioitus on ajan myötä kohentunut ja omalla kohdallanikin arkeani tuetaan monin tavoin. Ajan lähimatkoja osin sähkökäyttöisellä kolmipyöräisellä ajopelillä.

– Tosi taisteluihin osallistunut ei ihannoi sotimista, vaan osaa asettaa arvot paikalleen. Isänmaan etu on ensin, mutta rauha luo perustan kansalaisten hyvinvoinnille. Tietoisuus aselevon solmimisesta toi suuren helpotuksentunteen, päättää veteraani syntymäpäivän keskustelumme.

Onnitellessamme Eino Syrjäniemeä hänen 100-vuotispäivänään kiitämme samalla haastattelusta, minkä hän antoi meille Iisalmen Rukajärvi-keskuksessa 14.1.2017. Tuona päivänä oli kulunut 75 vuotta Murmannin radan partioretkelle lähdöstä. Syrjäniemi osallistui tälle retkelle RajaJP 6:n sotilaana.

Eino Syrjäniemen pojat Veikko ja Niilo toivat isänsä Rukajärvi-keskukseen jo pari tuntia aiemmin, jolloin hän antoi yli tunnin videohaastattelunsa. Haastattelu on liitetty Rukajärven suunnan historiayhdistyksen digiarkistoon.
Esitelmöitsijä Raine Narva ja pian 99-vuotias vireä sotaveteraani Eino Syrjäniemi. Syrjäniemi osallistui Muurmannin radan partioretkelle ja kertoi nähneensä omin silmin lääkintämiesten ”celsiusmittarista” pakkaslukeman -43 astetta. Lääkintämies oli kertonut pakkasen laskeneen peräti -50 asteeseen.

Iisalmen Rukajärvi-keskuksen 14.1.2017 tapahtumaan voi tutustua TÄÄLTÄ: