RSHYry:n edustajat Miehikkälässä -Salpalinjan tiedotustilaisuudessa 23.4.2018

Valtiovarainministeriö on päättänyt luovuttaa Salpalinja-puolustuslinjaan kuuluvat rakenteet maanomistajille ja lähtee nyt valmistelemaan rakenteisiin liittyvien käyttöoikeuden rajoitusten purkamista. Asiaa koskeva tiedotustilaisuus oli 23.4.2018 Salpalinja-museossa Miehikkälässä.

Ministeri Anu Vehviläinen: valtio luopuu Salpalinjan rakenteista. Kuva Jukka Lappi.
Salpalinjan perinneyhdistyksen puheenjohtaja Teppo Lahti: ”Salpalinja matkailukohteena”. Kuva Jukka Lappi. Puheenjohtajan asiaa koskeva blogikirjoitus on luettavissa TÄÄLTÄ:

Salpalinjan selvitystyö on tehty Salpayhdistys ry:n muutaman vuoden takaisen aloitteen pohjalta Senaattikiinteistöjen toimesta.

Salpalinjaa on ylläpidetty 1980-luvulle puolustustarkoituksessa, siltä osin kun on kysymys kantalinnoitetuista salpalinjan kohteita.

Salpalinjaan liittyvät alueitten maapohjat on luovutettu jo v. 1968  maanomistajille. Siinä yhteydessä oli jätetty käyttöoikeus puolustusvoimille.

Puolustusvoimilta hallinta siirtyi valtiovarainministeriölle v. 2003 ja sieltä hallinta siirtyi edelleen Senaattikiinteistölle siinä vaiheessa kun yhtiö oli perustettu.

Nyt on kyseessä maanomistajia koskeva käyttöoikeusrajoituksen purku.  Maanomistajia on 345 Suomessa.

Vaikka käyttöoikeusrajoitus puretaan niin Salpalinjan merkitys ei vähene suomalaisten mielessä, vakuutti ministeri.

Tiedotustilaisuudessa paikalla oli n. 40 henkilöä. Rukajärven suunnan historiayhdistys ry:n edustajina tilaisuudessa olivat Tauno Oksanen, Ari Komulainen ja Heikki Turunen.

Muistiinpanot  Ari Komulainen/TJT.

Lisätietoa tilaisuudesta, jossa on julkaistu tilaisuuden kaikki materiaali: www.vm.fi/salpalinja

sekä  http://salpalinjansalat.blogspot.fi/

RSHYry:n edustajat matkalla Miehikkälään 23.4.2018 Ari Komulainen, Tauno Oksanen ja Heikki Turunen.
Änäkäisen kohde valmistui kesällä 2017, ensikertaa taisteluhaudan kunnostamisessa käytettiin kelopuujäljitelmäbetonielementtejä. Änäkäisissä maapohjan omistaa Metsähallitus. Kuva Tenho Liimatta.
Änäkäisissä oli kysymys tästä. Vuonna 2005 puusta valmistetut rakenteet oli jo vuonna 2013 romahtaneet ja vaaralliset. Nyt vuonna 2015 aloitettu hanke saatiin 2017 valmiiksi. Taisteluhaudan reunaelementit on valmistettu kelopuujäljitelmäbetonielementeistä.

Rukajärven tien hankekokonaisuuteen liittyy kiinteästi vuonna 2013 käynnistynyt Jukolan Motti -pirtin rakentaminen. Se otettiin käyttöön 30.11.2014 pidetyssä kansalaisjuhlassa.

Jukolan motti -pirtti, johon Kaakkois-Suomen Viestikillan edustajat puheenjohtaja Tapio Teittisen ja hallituksen jäsen Martti Susitaival tutustuivat 14.8.2016. Kuva TJT.

Rukajärven tien varrelta löytyy Salpalinjan rakenteita mm. Nurmijärveltä, Puuruulta ja Änäkäisistä.

Upea Rukajärven tien kohde ”Kraateri” Salpaetuasema Puuruun linjalla, mistä avautuu laaja panssariestekivien rivistö.  Kuva TJT.

Rukajärven tien kohteet, panssariesterivistöt Puuruulla ja Änäkäisissä on jokaisen omin silmin nähtävä. Valtava työ.

Rukajärven tien kohteissa maanomistus on Metsähallituksella. Salpalinjan rakenteitten käytössä, ja kohteitten kunnostamisen toteuttamisessa ei ole esiintynyt kitkaa paikallisen viranomaisen taholta. Myös Metsähallituksen luontopalvelujen kanssa yhteistyö on sujunut mutkatonttomasti. Esitämme kaikesta parhaat kiitoksemme. Jo näillä toimenpiteillä on voitu tukea paikkakunnan ja koko maakunnan matkailuelinkeinoa merkittävästi kansakunnan yhteiseksi hyväksi.

Upea Rukajärven tien kohde ”Kraateri” Puuruun linjalla, mistä avautuu laaja panssariestekivien rivistö. Kuva TJT.
Nurmijärven HV-esteitä. Jatkosota on juuri alkanut. Rukajärven suunnan joukkojen huolto kulki tämän Rukajärven tien kiviportin kautta. SA-kuva 8.7.1941 nro. 24907.