Hannes Tuovisen 100-vuotisjuhlat – Vihdin kirkko täyttyi juhlavieraista

Hannes Tuovisen 100-vuotisjuhla kiinnosti ihmisiä. Vihdin kirkko ja seurakuntakoti oli tupaten täynnä juhlavieraita. Moni olisi halunnut istua Hanneksen vieressä, mutta tällä kertaa siihen ei tarjoutunut kaikille tilaisuutta. Veteraani kätteli vieraansa kahteen kertaan, ensin kirkossa ja sitten juhlasta lähtiessä ja mikä yllättävintä seisaalta jaloin.

Vihdin kirkkoherran onnittelupuhe kirkossa oli koskettava, lisäksi kirkkoherra juonsi varsinaisen seurakuntatalossa pidetyn juhlan. Kirkkoherra pyysi puhumaan lyhyesti. Hän näytti olevan selvillä siitä, että näin mahdollisimman monelle juhlavieraalle, joita oli 364 tarjoutuisi näin tilaisuus lausua omat henkilökohtaiset onnittelunsa julkisesti.

Juhlatilaisuudessa nähtiin pari erikoista yllätystä. Sotilaspukuun pukeutunut kivääriä kantava lähetti toi veteraanille 100-vuotisonnittelut Rukajärven rintamalta ja lisäksi itse Eino Grön esiintyi tilaisuudessa.

Viipurin lauluveikot, johtajana Ilkka Aunu

Tyttökuoo Piritat ja Junnukuoro, jota johti kanttori Ulla-Eho-Saario.

Tilaisuudessa olivat paikalla Vihdin seurakunnan vapaaehtoistyöntekijät. Varsinaisista järjestelyistä huolehtivat Vihdin maanpuolustusnaiset ja sotilaskotisisaret ja heidän toimestaan juhlan tarjoilu oli tosi sujuvaa. Näin sodanajan kenttäkeittiössä valmistettu tuore ja tosi maukas hernesoppa nautittiin vieläpä näin suurelle yleisömäärälle valmiiseen pöytään ja kirkkoherran esittämän toivomuksen mukaisesti pysyttiin aikataulussa.

Maukas juhlaruoka valmistui oikein ”sodankäyneellä” soppatykillä.

Toimittaja Paula Lehdistö on yksi aktiivisimmista kirkon vapaaehtoisista. Häneltä kuulimme todisteen sille, että YLE:ssäkin käytiin vilkasta keskustelua siitä, että Valtakunnallisen veteraanipäivän juhla lähetettäisiin suoranako lähetyksenä eikä koosteena. Kuten tiedämme ensimmäisen kerran Valtakunnallista veteraanipäivää vietettiin 1987. Suorat lähetykset sai aikaan toimittajapariskunta Leo ja Paula Lehdistö, joista Paula oli nyt mukana Vihdin seurakunnan vapaaehtoistyöntekijöitten kanssa Hanneksen juhlaa järjestämässä. Paula Lehdistö toimi YLE:ssä valtakunnallisen veteraanipäivälähetysten tuottajana. Kerromme tästä, koska uskomme, että asia on jäänyt suurelle yleisölle täysin tuntemattomaksi.

Hannes Tuovisen juhlan ”Jatkot”

Tämä juttu on Hannes Tuovisen juhlan ”Jatkoista”, mitkä vietetään tällä kertaa, ei kuusen alla kuten sota-aikana, vaan nettipalveluitten kautta. Näillä ”Jatkoilla” julkaistaan kirkkoherran puhe sekä Rukajärven suunnan historiayhdistyksen puheenjohtajan juhlatilaisuudessa veteraanille esittämät onnittelut sekä jo varsinaisena syntymäpäivänä veteraanille itselleen pitämä juhlaesitelmä sekä rintamalla kuultuja ja siellä sanoitettuja ja sävellettyjä lauluesityksiä. Mielenkiintoisin niistä lienee Rukajärven orkesterissa rintamalla toimineen Arvo Kuikan lauluesitykset ja v. 2013 antama videohaastattelu.

Juhlan onnistumisen takana oli paljon näkymätöntä työtä. Siksikin hieno kiitos Hannekselle ja järjestäjille siitä, että paikalla oli myös mittava määrä yleisöä. Erityisesti Hanneksen poika Erkki Tuovinen, vaativissa liiketoiminnan johtotehtävissä kouliintunut veteraanin poika ansaitsee kiitoksen sanan. Vihdin seurakunnasta jäi se vaikutelma, etteivät he ole ensimmäistä kertaa ”pappia kyydissä”, vaan heille voi jatkossakin antaa tyylipisteitä juhlajärjestelyistä. Tasokkaan Viipurin lauluveikkojen ja erityisen onnistuneen lapsikuorojen esitykset sekä kuoroa johtaneen kanttorin Ulla Eho-Saarion vauhdikas johtaminen jäi erityisesti juhlayleisön mieleen, mikä on merkki paikkakunnan sivistyksestä.

Paikalla oli myös Hanneksen sukulaisia, joista 11 vuotta nuorempi veli Matti kertoi veljesten nuoruusvuosien kokemuksista ja lausui kirjoittamiaan runoja.

Rukajärvellä sanoitettua ja sävellettyä musiikkia

Arvo Kuikka – Arvot paikallaan, haastattelu v. 2013: (TÄÄLTÄ):

Arvo Kuikka toimi sota-aikana Rukajärven suunnan orkesterissa. Kuikka palveli sodan jälkeen Puolustusvoimain ylikapellimerstarina. Haastattelu tehtiin hänen kotonaan Lauttasaaressa 2013.  Musiikki alkaa 9 minuutin kohdalta.

Rukajärven laulu – Sodanjälkeinen kantaesitys 13.3.2014 Iisalmessa (TÄÄLTÄ):

Marsalkka Mannerheim 13.3.2014 Iisalmen Rukajärvi-keskuksen avajaiset

Marsalkka Mannerheimia esittää Kiuruvedeltä kotoisin oleva Mikko Remes. Videolla on lisäksi Rukajärven laulun jatkosodanjälkeinen kantaesitys, jonka esittää Taito Kainulainen ja häntä säestää Raimo Jokisalmi.

Laulun sanat on arkistoitu E/JR 52:n viimeisen sotapäiväkirjan liitteeksi (25.8.1944-15.11.1944, arkistotunnus 12686, liitteet). Kirjoitus on kahtena kappaleena, mutta se on kirjoitettu erittäin ohuelle paperille ja siksi epäselvä. Laulun sanojen kirjoittajan nimi sekä sävel jäivät edellä mainitusta syystä tunnistamatta.  Ellei kysymys ole italialaisesta kansansävelmästä ”Vieni Sul Mar”, mikä tarkoittaa Suomessakin tunnettua laulua ”Tule merelle”? Itse musiikki alkaa videon kohdalta 5 m 40 s:n kohdalta.

Laulun sanat on kirjoitettu kirjoituskoneella ja siihen on tehty kahteen kohden käsin korjaukset.

(Arkistotekstistä puhtaaksikirjoittanut Tenho Tikkanen 20.5.2006) Paavo Lehikoisen sanoituksen löydät TÄÄLTÄ:

Papan perintö – Emmi Mustosen sanoitus ja sävellys. (TÄÄLTÄ):

Laulajat: Edith Mäki, Liina Mäki, Minnea Mustonen, Amanda Mustonen ja Leea Mäki Sanoitus & sävellys: Emmi Mustonen 2016 Sovitus & tuotanto: Jari Nieminen 2020 Video: tmeuronenphotography Julkaisija & tukija: Rukajärven suunnan historiayhdistys ry. Kappale kertoo Rukajärven suunnan veteraanin Tapio Laukkasen (II/ JR52 5.-6.komppania) keskusteluista pojantyttärensä Emmin kanssa. Tapio (6.12.1922 – 16.6.2020) lähti taivasmatkalle kesäkuussa 2020. Kappale on tehty alunperin Sotaveteraaniliiton Suomi100- juhlavuoden kunniaksi järjestettyyn nuorille suunnattuun sävellyskilpailuun.

Kirkkoherra Pekka Valkeapään puheeseen voitte tutustua TÄÄLTÄ:

Puheenjohtaja Tenho Tikkasen juhlaesitelmään (23.2.2024 pidetty) voitte tutustua TÄÄLTÄ:

Puheenjohtaja Tenho Tikkasen Hannes Tuovisen 100-vuotisjuhlan onnittelupuhe (24.2.2024 Vihdin seurakuntatalo) TÄÄLTÄ:

Rukajärven suunnan historiayhdistys luovutti veteraanille yhdistyksen standaadin. Tänään sunnuntaina 25.2.2024 veteraani on kuntoilemassa halkopinolla.

Kuvassa Rukajärven suunnan historiikkitoimikunnan standaari vasemmalla ja oikealla Rukajärven suunnan historiayhdistyksen standaari. Rukajärven suunnan historiikkitoimikunnan standaari luovutettiin kaikille niille 23:lle vuosina 1987-1993 veteraanien haastattelutyöhön osallistuvalle jäsenelle. Nykyisin Rukajärven suunnan historiikkitoimikuntaan kuuluu kirjailija Antti Tuurin lisäksi professori Martti Soikkeli ja Tenho Tikkanen.