Heikki Mäki-Kojolan siunaustilaisuus pidettiin tänään Alahärmän kirkossa
Rukajärven suunnan historiayhdistyksestä hautajaisiin osallistuivat puheenjohtaja Tenho Tikkanen ja varapuheenjohtaja Seppo Räihä.
Julkaisemme oheisena Pioneeripataljoona 24 Killan puheenjohtaja Mikko Päällysahon sekä Rukajärven suunnan historiayhdistyksen puheenjohtajan muistotilaisuudessa pitämät muistopuheet.
Mikko Päällysahon puhe
Sotaveteraani Heikki Mäki-Kojolan hautajaiset 17.12.2022
Muistotilaisuus Alahärmän kirkossa
Omaiset / Saattoväki
Tähän saakka Rukajärven Pion.P 24:n veteraanit ovat itse tuoneet muistotervehdyksen veteraaniveljilleen. Nyt on ensimmäinen kerta, käännekohta, kun elossa olevat kolme veteraania ovat vain hengessä läsnä täällä tänään Heikin siunaustilaisuudessa.
Veteraaniveljet ovat jo vuosia sitten yhteisestä sopimuksesta keränneet muistorahaston, jotta jokaiselle aseveljelle jätetään jäähyväiset ja viedään havuseppele sinivalkoisin nauhoin ja samat muistosanat jokaiselle.
Koti, uskonto ja Isänmaa
Itsenäisyys, vapaus ja äidinkieli
Nämä ovat arvoja, jotka kunnioitettu sotaveteraani Heikki Mäki-Kojola on meille
suomalaisille myös osaltaan lunastanut.
Veteraaniveljeys muodostui Heikille elämänmittaiseksi, hyvin tärkeäksi ja vaalimisen arvoiseksi. Tämä ilmeni monissa veteraanitilaisuuksissa ja erityisesti Rukajärven Pion.p.24:n vuosikymmeniä (49v.) säännöllisesti järjestetyissä vuositapaamisissa.
Olen vuosien ajan saanut olla mukana näissä tapahtumissa. Tällöin olen myös oppinut tuntemaan Heikki Mäki-Kojolaa iloisena ja huumorintajuisena, samalla vakaumuksellisena ja sitoutuneena.
Sain nähdä ja kokea aseveljien lujan siteen ja ihailla ja ihmetellä veljellistä yhteenkuuluvuutta, joka syntyi ja kasvoi yhteisestä kokemuksesta Rukajärven sotarintamalla, joka ei koskaan murtunut.
Heikki Mäki-Kojola sai kohdata ja elää Suomen itsenäisyyden ja vapauden, sekä nähdä sen merkityksellisyyden. Hänelle muodostui tärkeä tehtävä osaltaan opettaa sukupolvelta toiselle elämän arvoja rakkaassa Isänmaassa. Kasvaa itse ja kasvattaa nuoria ymmärtämään suurta lahjaa – vapaata Isänmaata, rakastamaan tätä maata, tekemään työtä tämän maan ja kansan hyväksi, olemaan valmis myös uhrauksiin yhteisen Isänmaan puolesta ja iloitsemaan siniristilipusta.
Sotaveteraani Heikki Mäki-Kojolan jättämän arvoperinnön ja pitkän elämänauran jälki on syvä.
Risti-ilmoituksenne sanoin:
Askel hiljenee – seisahtuu
Liekki hiipuu – sammuu
On kiitoksen ja jäähyväisten aika.
Tenho Tikkasen puhe
Arvoisat Heikki Mäki-Kojolan omaiset, hyvät veteraanit.
Opin tuntemaan Heikki Mäki-Kojolan erityisesti siitä, että hän osallistui Suomen ja Neuvostoliiton välillä käydyn Jatkosodan viimeiseksi jääneeseen taisteluun Rukajärvellä 16.8.1944. Tuohon taisteluun osallistui myös isäni Vantaalla asuvan Maunu Kankaanpään kanssa. Maunu Kankaanpää pyysi välittämään osanoton terveiset aseveljensä omaisille.
Tapasimme Heikki Mäki-Kojolan kanssa kymmeniä kertoja täällä Etelä-Pohjanmaalla useimmiten Lappajärven kuntokeskuksessa. Heti ensimmäisinä vuosina järjestimme yhdessä Rukajärven suunnan taisteluita käsittelevän seminaarin ja rintamataidetta esittelevän näyttelyn. Seminaarissa juhlaesitelmän pitänyt kirjailija Antti Tuuri tervehti veteraaneja. Puheessaan hän pohti sitä, miltä hänestä olisi tuntunut, jos hänelle juuri 18 vuotta täytettyään olisi toimitettu käteen liikekannallepanomääräys ja kerrottu, että ”Teidät on valittu näyttelijäksi maailman historian suurimpaan näytelmään.” Jokainen veteraani tunsi kirjailijan sanojen kuvainnollisen merkityksen. Nuorilla miehillä oli pitkä reissu edessä.
Rukajärven suunta johtaa maassamme sodan jälkeistä veteraanitoimintaa. Sen joukon aktiivisin osa löytyy täältä Etelä-Pohjanmaalta. Heikki Mäki-Kojola oli yksi tästä joukosta ja siis hän kirjoitti sotahistoriaa osallistuessaan PionP. 24:n veteraanien sotahistoriatyöhön. Nämä 1970 luvun alussa käynnistyneet tapaamiset ovat jatkuneet tähän vuoteen saakka.
Olemme kiitollisia siitä, että saatoimme osallistua em. pioneerien veteraanitoimintaan ja järjestää yhdessä ikimuistoisia tilaisuuksia ja tallentaa veteraanien kertomuksia jälkipolville. Moni tarina tuli tallennetuksi pysyvästi tulevien sukupolvien käyttöön.
Arvostamme suuresti Heikki Mäki-Kojolan maamme hyväksi tekemää työtä. Laskiessamme seppeleen Heikki Mäki-Kojolan arkulle, kirjoitimme seppeleen nauhoihin seuraavan tekstin:
”Rukajärven veteraani Heikki Mäki-Kojolan muistoa kunnioittaen.
Historia kirkastaa Isänmaalle sykkineen sydämen kilven.
Otamme osaa omaisten suruun.
Rukajärven suunnan veteraaniveljet, Rukajärven suunnan historiikkitoimikunta ja Rukajärven suunnan historiayhdistys ry ja Rukajärven Tiellä ry.