HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ

Iisalmessa toimiva Savon ammatti- ja aikuisopisto on järjestänyt vuosittain itsenäisyyspäivän aattona seppeleenlaskutilaisuuden Iisalmen Sankariniemen muistomerkeillä. (Lisätietoa Sankariniemestä: http://www.iisalmenseurakunta.fi/00010371-sankariniemen-hautausmaa)

Tällä kertaa tilaisuuteen oli kutsuttu myös Rukajärven suunnan historiayhdistyksen edustaja puheenjohtaja Tenho Tikkanen, jonka tilaisuudessa käyttämän puheen julkaisemme kokonaisuudessaan. Tikkanen kannusti nuoria mukaan perinnetyöhön ja samalla hän toivotti heidät tervetulleeksi tutustumaan Rukajärvi-keskukseen.

Savon ammatti- ja aikuisopisto kannustaa opiskelijoitaan. Näin kuntayhtymän johtaja Esa Karvinen. Kuva oppilaitoksen nettisivulta.
Savon ammatti- ja aikuisopisto kannustaa opiskelijoitaan. Näin kuntayhtymän johtaja Esa Karvinen. Kuva oppilaitoksen nettisivulta.

 

Oppilaitoksen seppeleen laskivat Aino Alvasto ja Kalle Ålander. Tilaisuuteen osallistui reilut sata opiskelijaa ja opettajaa.
Oppilaitoksen seppeleen laskivat Aino Alvasto ja Kalle Ålander. Tilaisuuteen osallistui reilut sata opiskelijaa ja opettajaa.
Seppeleen lasku. Taustalla Emil Halosen sankaripatsas Iisalmen Sankariniemellä.
Seppeleen lasku. Taustalla Emil Halosen sankaripatsas Iisalmen Sankariniemellä.
Oppilaitten kynttilät sytytettiin Talvi - ja Jatkosodassa kaatuneitten  v. 1939 - 1945 muistomerkille. Sen on suunnitellut arkkitehti Hannu Puurunen.
Oppilaitten kynttilät sytytettiin Talvi – ja Jatkosodassa kaatuneitten v. 1939 – 1945 muistomerkille. Sen on suunnitellut arkkitehti Hannu Puurunen. Muistomerkit sijaitsevat kauniilla paikalla aivan Paloisvirran rannalla.

Katso myös oppilaitoksen sivulla oleva tilaisuuden videotallenne:https://www.youtube.com/watch?v=oGKJ2Ct4CIU&feature=youtu.be

Arvoisat nuoret, hyvät opettajat.

Seisomme historiallisella paikalla, jossa muistomerkit ja patsaat muistuttavat meitä kansakuntamme koettelemuksista. Ne rohkaisevat meitä sopimaan ja sovittelemaan, jotta rauhantila säilyisi maassamme.

Tarkalleen 70 vuotta sitten Suomi palasi vähitellen rauhantielle. Viime sodissa menehtyi kaikkiaan n. 108.000 sotilasta, Talvi- ja Jatkosodissa siviiliuhrien määrä oli yli 2.000. Kaikkia heitä muistamme tänään täällä Iisalmen Sankariniemellä. Kaveria ei jätetty, se asenne muodostui maamme pelastukseksi. Vaikeiden aikojen yli oli tultu, kansa oli yhtenäinen. Kotirintaman työ oli merkittävä, siihen osallistuivat kaikki, koko kansa myös lapset. Lottia toimi rintamalla vaativissa tehtävissä n. 25.000. Yhteisillä ponnisteluilla Suomi säilytti itsenäisyytensä.

Sodat käyneellä sukupolvella, joka kykeni säilyttämään maamme vapauden ja loi sen vaurauden, ei ollut valinnanvapautta, kuten minulla ja kaikilla sotien jälkeen syntyneillä.

Arvostamme suuresti koulunne perinnetapahtumaa. Nämä vuosittain toistuvat tilaisuudet pysyvät muistissa läpi elämänne.

Mitä Itsenäisyys merkitsee. Helposti unohtuu, että se luo kansalaisille vapauksia ja oikeuksia, sananvapauden, äänioikeuden, uskonnonvapauden. Mutta se myös velvoittaa meitä huolehtimaan kansamme hyvinvoinnista, terveydenhuollosta  ja mm. ympäristöstä. Todelliseen itsenäisyyteen kuuluu myös oma lainsäädäntövalta.

Ollessani Teidän ikäisenne, rehtorimme lausui koulumme kevätjuhlassa päästötodistusten luovutustilaisuudessa: ”Muistakaa kaikissa elämänne vaiheissa aina ratkaisua tehdessänne ajatella omilla aivoillanne, älkääkä kulkeko lauman mukana.”

Jo tämä, että koulutatte itseänne, osoittaa, teidän olevan oikealla tiellä.  Tiedätte keitä olette ja millaisia olette ja millaisiksi haluatte tulla. Valintanne on osoitus hyvästä ja oikeasta itsetunnosta, itsenäisyydestä. Sellaisia itsenäisiä omilla aivoilla ajattelevia nuoria Isänmaa tarvitsee. Vain itseään kehittämällä, työtä tekemällä ja uutteroimalla voimme nauttia elämästämme, perheestä ja hyvistä ihmissuhteista. Näin voimme luoda turvallisen maan ja sen tulevaisuuden ja auttaa lähimmäisiämme. Sellainen maa on itsenäisyytensä ansainnut, joka huolehtii kaikista kansalaisistaan.

”Edessänne on sata ovea, tuhat tietä. Valitkaa sydämellä, punnitkaa tunteella, käyttäkää hiven järkeä. Ovet on tehty avattavaksi, tiet tallattavaksi, elämä elettäväksi.”

”Jos erehdytte, uskaltakaa itkeä, uskaltakaa nauraa, uskaltakaa muuttaa suuntaa. Ei mikään kasva ilman vettä, ei ihminen kypsy kyynelittä. Olkaa rohkeita, odottakaa parasta, älkää pelätkö pahinta, niin saatte mitä ansaitsette.”

Ja muistakaa. Vanhempanne ja isovanhempanne iloitsevat käynneistänne, he odottavat Teitä aina ja kun heidät tapaatte, kyselkää heiltä kaikkea mahdollista ja tallentakaa nuo vanhempienne kertomukset, niin kauan kuin se on mahdollista. Sitä työtä ette tule katumaan. Tämän sanon kokemuksesta.

Toivoisin, että jotkut teistä nuorista, jossain elämänne vaiheessa voisitte tulla meille avuksi suorittamaan perinneaineiston keräystä jo työnne ohessa. Uskon, että perinnetiedon keruu on monella tavalla antoisaa. Tulette tuntemaan tyydytystä keskustellessanne veteraanien tai muiden sodan käyneen sukupolven jäsenten kanssa tallentaessanne heidän kertomuksiaan. Tarvitsemme nuoremman sukupolven asiantuntemusta niin työn suunnittelussa kuin käytännön keräystyössä. Sen työn tuloksena syntyy kansallisaarre, mistä monet tulevat sukupolvet iloitsevat ja voivat saada vastauksen niin suku- kuin muussa historiantutkimuksessa. Kansallinen suurmiehemme J. V. Snellman sanoi, että kansakunnan sivistyksen mitta on siinä miten se tuntee oman historiansa.

Tässä työssä ei tarvita silmätippoja, sen varmaan ymmärrätte miksi. Veteraanien omakohtaiset kertomukset ovat koskettavia.

Arvostan kovasti sitä, jos voisin esitellä Teille täällä Iisalmen Rukajärvi-keskuksessa työtämme. Olette sinne tervetulleita.

Toivotan Teille Hyvää Itsenäisyyspäivää ja Hyvää Joulun Odotusta sekä Menestystä Opiskeluunne.

Tenho Tikkanen, puheenjohtaja