Jukolan Motissa – lumisadetta (6.11.)

Tänään Jukolan Motissa kodan katon palahuopien laittaminen jatkui. Taivaalta tuli lumihiutaleita hiljalleen, maahan lumivalkoiseen. Lunta ei ole paljon, vain nimeksi. – Vastaava työnjohtaja totesikin luettuaan 9./JR 10 sotapäiväkirjaa 6.11.1944: ”Puhuvat ilmastomuutoksesta. Tuolloin 70 vuotta sitten sotapäiväkirjan mukaan Jukolan Motissa: ”Pilvistä, kova lounaistuuli, tihkusadetta.”

Kota saa pian lopullisen muotonsa.
Kota saa pian lopullisen muotonsa.

Anaika Woodin tuotantojohtaja Markku Torvinen suoritti tänään katselmuksen ja hyväksyi työn jatkamisen: ”Hyvä tästä tulee”.

Vastaava työnjohtaja Matti Kilpeläinen ja Anaika Woodin tuotantojohtaja Markku Torvinen keskustelevat hirsirakentamisesta.
Vastaava työnjohtaja Matti Kilpeläinen ja Anaika Woodin tuotantojohtaja Markku Torvinen keskustelevat hirsirakentamisesta.

Anaika Wood lahjoitti kodan kattotuolipalkit ja hirret saatiin ns. ”asevelihintaan”. Niistä hirsistä on rakennettu Rukajärven tien Jukolan Motin kota,  jota kehtaa näytellä kenelle tahansa.

Mitä tulee sitten Ainaka Woodin johtaja Markku Torvisen isän sotakokemuksiin. Se tarina onkin huikea kertomus. Silloin puhutaan yhdestä vaikuttavimmista sotakokemuksista Suomen Jatkosodassa. Markun isä selvisi kuin ihmeen kaupalla  7.8.1941 aamuhämärissä käydystä taistelusta hengissä. Aseveljistään 66 kaatui ja yli 30 haavoittui ja vain reilut 20 oli taistelun jälkeen kokoontuneena suonlaitaan, kaikki istuivat yhden kelopuun rungolla hiljaisina. Vierellä heidän kaatuneet koulukaverinsa. Tunnelma oli henkeäsalpaavan liikuttava. ”Laiston suon taistelusta” selvinneen Toimi Lukkarisen videohaastattelun voi jokainen käydä katsomassa joko Iisalmen tai Lieksan Rukajärvi-keskuksesta.