Kaarle Salmela 100 vuotta

Lapinlahtelainen sotainvalidi ja sotaveteraani Kaarle Kustaa ”Kalle” Salmela täytti 29.1.2021 100 vuotta. Kalle on syntynyt Iisalmen maalaiskunnassa. Hän asui Peltosalmella, josta läksi varusmieheksi 10.4.1941 Märäjälahteen Lieksaan.

Kalle Salmela (29.1.2021) juhli 100 vuotispäiväänsä lastensa Vilhon ja Elsan kanssa. Seppo Ryhänen toi juhlaan edustamiensa järjestöjen onnittelut.

Juhannuksen tienoissa 1941 alkoi Jatkosota. Kalle palveli JR 10:ssä Rukajärven suunnalla. Pataljoonan komentajaksi tuli pian majuri Majewski ja komppanian päällikkö oli kapteeni Laisto. Paikkakunnat Tuulivaara, Tuulijärvi, Repola ja Virrat olivat etenevien joukkojen etappeja. Aluksi Kalle oli kiväärimiehenä ja lähettinä.

Kallen sotataival jatkui kohti Rukajärveä, Karhumäkeä, Äänisenniemeä ja Poventsaa.
Kallesta oli tullut pikakiväärin ampujan apulainen ja pian Pk-ampuja.

Alkoi asemasotavaihe, ja Kalle pääsi käymään mm Äänislinnassa.

Tammikuussa -44 Kalle haavoittui Stalinin kanavan (Vienanmeren ) varressa. Vihollisen heittämä käsikranaatti räjähti lumessa lähellä ja Kalle sai sirpaleita kehoonsa. Kallea hoidettiin Rukajärven sotilassairaalassa ja toipilaana Porissa.

Toukokuussa- 44 Kalle palasi takaisin rintamalle. Venäläisten suurhyökkäys alkoi Kannaksella kesäkuussa -44. Osa joukoista siirrettiin painopiste suuntaan. Kallen joukko-osasto perääntyi Suistamon kautta Tolvajärvelle.

Välirauhan jälkeen Kallen sota jatkui Lapinsotana saksalaisia vastaan. Kajaani, Paltamo, Ristijärvi, Hyrynsalmi, Suomussalmi ja Sodankylä, josta hänet kotiutettiin.

Salmelan perheen poikien panos talvi- jatko- ja lapinsotaan oli merkittävä. Viidestä veljeksestä neljä osallistui isänmaan puolustamisen ja kaksi vanhinta veljestä kaatui kesän -41 taisteluissa.

Rauhan tultua Kalle työskenteli mm Savon Voimalla ja Peltosalmen sahoilla. Vuonna 1950 hän osti vaimonsa Kirstin kanssa maatilan Lapinlahden Horsmanmäestä. Perheeseen syntyi kolme lasta. Lapsenlapsia on kuusi ja lapsenlapsenlapsia neljä. Kalle viljeli tilaa aina vuoteen 1983, jolloin tila siirtyi Vilho pojalle.  Kalle ja Kirsti rakensivat läheisyyteen oman kodin.  Leskeksi Kalle jäi v 2012. Kalle asui kotonaan kesäkuuhun 2019 saakka, jolloin tapahtui muutto Iisalmen Vetreä Terveys Oy:n tiloihin, jossa veteraani nyt asustelee vasta valmistuneessa uudessa asunnossa.

Kalle on ollut aktiivitoimia Lapinlahden sotaveteraaniyhdistyksessä ollen mm yhdistyksen puheenjohtajana. Veteraanityö on ollut sydämen asia. Hänen positiivinen elämän asenteensa ja hersyvä huumori tarttui myös muihin veteraaniveljiin ja sisariin. Hän on Lapinlahdella toinen 100 vuoden merkkipaalun ylittäneistä veteraaneista.

Seppo Ryhänen puheenjohtaja, Lapinlahden Sotaveteraanit ry sekä Rukajärven suunnan historiayhdistys ry:n varpapuheenjohtaja

Onnitteluihin yhtyvät kaikki Rukajärven suunnan historiayhdistyksen jäsenet Emmi Mustosen ”Papan perintö” teoksen myötä, minkä voi katsoa TÄÄLTÄ. Tammenlehvän Perinneliiton 4.6.2008 tekemän haastattelun voi katsoa TÄÄLTÄ: