Lieksan Rukajärvi-keskus avoinna viikonloppuna 1.-3.9.2017

Perjantaina  1.9.2017 avoinna klo 9.00 – 23.00

– klo 13.00 RSHY ry:n tietojärjestelmien Epookki.fi ja HeiJoe.com esittelyt

Rukajärvi-keskuksen näyttelyitten opastukset täysillä tunneilla.

1.9.2017 klo 15.00 – 17.00 Toimi Lukkarinen: ”Mäski Laiston suon taistelu ja Muurmannin partioretki”, nauhoitettu  v. 2008 ja elokuvan esittely.  Lisäksi Veikko Lukkarisen haastattelu, jossa hän kertoo Majewskin kaatumisesta, kuvattu v. 2006.

Taistelu on päättynyt. Komentaja everstiluutnantti Majewski tarkastamassa taistelun jälkiä. (20-30 m tästä paikasta eteenpäin kaatui everstiluutnantti Majewski tarkka-ampujan luodista).

****

Lauantaina 2.9.2017 avoinna klo 9.00 – 23.00

Rukajärvi-keskuksen näyttelyitten opastukset täysillä tunneilla.

Rukajärvi-keskuksen sotilasperinneradioasema on avoinna klo 10.00 – 15.00. Paikalla radioaseman päällikkö Kari Hämynen sekä radistit Mauno Hirvonen ja Antti Tiilikainen. Näyttelyvierailla on tilaisuus kokeilla viestinäyttelyyn sijoitettua toimivaa sodanaikaista radiopuhelinta ja morsetusta.

Radistit työssään, Mauno Hirvonen ja Antti Tiilikainen. Yhteydenotot ympäri Suomea onnistuivat ja ensimmäinen vastaus saatiin juuri Mikkelistä päämajakaupungista, aivan kuten sota-aikana. Kuva radioaseman avajaisista 1.6.2017.

Rukajärven viestitoimintaa näyttely on laajin Suomessa esillä ollut viestinäyttely. Sen ovat koonneet Kaakkois-Suomen Viestikilta ry:n puheenjohtaja Tapio Teittinen ja hallituksen jäsen Martti Susitaival. Näyttelyssä on esillä kaikki Rukajärven suunnalla käytössä ollut viestikalusto, toimiva sodanaikainen radioasema. Näyttelyyn on rakennettu myös puhelinyhteys, jota näyttelyvieraat voivat käyttää. Tapio Teittinen ja Martti Susitaval kirjoittivat myös kirjan Viestitoimintaa Rukajärvellä.

****

2.9.2017 klo 21.15 – 23.30 Lauantai-illan yönäytöksenä Rukajärven tie elokuva sekä elokuvan esittely.

—Rukajärven tie elokuvan ensi-ilta oli tammikuussa 1999. Elokuva keräsi elokuvateattereihin yli 420 000 katsojaa, mikä teki siitä 1990-luvun katsotuimman kotimaisen elokuvan.
Elokuva perustuu pääosin maanviljelysneuvos Pentti Perttulin kertomukseen sekä Antti Tuurin ja Rukajärven suunnan historiikkitoimikunnan keräämään haastattelumateriaaliin. Pentti Perttuli johti Repolan Lieksajärven ympäri suuntautunutta partioretkeä. Sen pääosissa nähdään Peter Franzén luutnantti Eero Perkolana ja Irina Björklund Perkolan rakastettuna lotta Kaarina Vainikaisena.

*****

Sunnuntaina 3.9.2017 avoinna klo 9.00 – 17.00

Rukajärvi-keskuksen näyttelyitten opastukset täysillä tunneilla.

Viikonlopun 1. – 3.9.2017 aikana katsottavissa Lieksan Rukajärvi-keskuksessa mm. seuraavia veteraanien videohaastatteluja:

*****

Liput: Näyttelyyn voi ostaa viikonloppulipun 1.9. – 3.9. ajalle, hinta 20 €. Lipun hintaan sisältyvät elokuvien ja keskuksen näyttelyitten katsominen esittelyineen. Lipun hinta on 8 €, ryhmille 6 €, veteraaneilta ei pääsymaksua.

Rukajärvi-keskuksessa voi katsella mm. tässä mainittuja omavalinteisia elokuvia jokaisena päivänä. Haastattelujen pituudet vaihtelevat 15 min.- 1,5 tuntia. Lisäksi katsottavissa useita multimediaesityksiä, sekä mahdollisuus tutustua RSHY ry:n Epookki.fi ja HeiJoe.com tietojärjestelmiin.

Keskuksessa toimivat viikonlopun oppaina Lieksan matkailuoppaista Ritva Malinen sekä RSHY ry:n Aila Elo,  Kari Gråsten ja Tenho Tikkanen.

TERVETULOA TUTUSTUMAAN RUKAJÄRVI-KESKUKSEN UUSITTUIHIN NÄYTTELYIHIN