Lieksan syyskuinen tapahtuma toi vilskettä Rukajärvi-keskukseen

Perinteinen Lieksan kaupunkiyhdistys ry:n järjestämä Hämärän kaupan ilta kokosi väkeä runsaasti myös Rukajärvi-keskukseen. Lieksan Matkailuoppaat ry:n oppaat opastivat ja Rukajärvi-keskuksessa käytiin vilkkaita keskusteluja. Näyttelyvieraat halusivat päästä tutkimaan yhdistyksen keräämän aineiston tietoja omaistensa sotatiestä.

lieksan-matkailuoppaat-2

Lieksan Matkailuoppaat huolehtivat Rukajärvi-keskuksen opastuksesta.
Lieksan Matkailuoppaat huolehtivat Rukajärvi-keskuksen opastuksesta.

 

Yhdistyksen Epookki-tietojärjestelmä otettiin käyttöön keväällä ja sinne tullaan keräämään ja tallentamaan tietoa, mitä vierailijat voivat itse tutkia keskuksen tietokoneilta. Epookki-tietojärjestelmään voi jokainen tallentaa tietoa myös kotikoneeltaan. Lisätietoa järjestelmästä TÄÄLTÄ:

Ritva Malinen kertoo ihmisten olleen todella kiinnostuneita näyttelyihin ja viipyneen näyttelyssä pitkiä aikoja. Malisen lisäksi oppaana toimi myös Lieksan Matkailuoppaitten puheenjohtaja Kyllikki Vänskä. Tarjolla oli lämmintä juotavaa. Lieksan Matkailuoppaitten yhteystieto TÄÄLTÄ:

Nurmeslaisen Tapani Laaksomiehen höyryjuna Heikki 995 on otettu käyttöön 18.6.1941, juuri Jatkosodan kynnyksellä.
Nurmeslaisen Tapani Laaksomiehen höyryjuna Heikki 995 on otettu käyttöön 18.6.1941, juuri Jatkosodan kynnyksellä. Juna vieraili Hämärän kaupan illassa. Kuva Ritva Malinen. Junan yhtenä kuljettajista toimi iisalmelainen RSHY:n jäsen Kari Vepsäläinen. Lieksasta juna matkasi vielä Pankakoskelle.

Juhlajuna palasi Lieksasta Nurmekseen 5.9.2014 klo 17.30. Junan viimeisen vaunun ikkunassa nähtiin hyvästejä vilkuttamassa juhlan vanhin veteraani 98 vuotias Tauno Tikkanen. Samaan aikaan Asemamakasiinin lipputankoon nostettu Rukajärven lippu lasketutui alas.

Vierailijoiden määrä olisi ollut suurempikin, sade ja kova tuuli oli kiusana mikä sammutti ulkotulet. Illan aikana keskuksessa kävi reilut sata vierasta. Tunnelma oli tiivis Nurmeksesta vieraillut höyryjuna Heikki 995 kohotti mielialoja keskuksessa.

Vuoden 2016 aikana RSHY:n arkistoon kerätty aineisto:

Vuoden 2016 aikana on perinneaineistoa saatu kerätyksi runsaasti. Pelkästään puheenjohtajan tietokoneelle on tallennettu 126,7 Gt:a aineistoa. Se käsittää 14.468 asiakirjaa, mikä on tallennettu 486 kansioon. Tämän lisäksi on tallennettu 90,3 Gt:a veteraanien videohaastatteluja ( 17 veteraania ja 6 veteraanin ääninauhat).

Voitaneen tässä yhteydessä mainita, että vuosien 2006 – 2016 välisenä aikana kerätyn aineisto kokonaisuudessaan käsittää n. 99.800 asiakirjaa ja peräti 1750 Gt:a. Veteraanikeräyksellä tästä on koottu vuosina 1987 – 1993 yhteensä 1,4 Gt:a, 1.368 tiedostoa, mikä merkitsi n. 12.300 asiakirjasivua.

Suururakka edessä

Ennen kuin tuo perinneaineisto on tallennettu yhdistyksen keväällä 2016 käyttöönottamaan Epookki-tietojärjestelmään (Epookki.fi) kokonaisuudessaan se tulee vaatimaan useita miestyövuosia. Vasta sitten keskus toimii täydellä tehollaan siten kuin se on tarkoitettukin, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Tenho Tikkanen. RSHY ei maksa kenellekään palkkaa, joten aputyövoimaa tarvitaan runsaasti. – Nyt tietojärjestelmä ottaa vastaan tietoa mikä on sitä mukaa käytettävissä, kun sitä sinne saadaan tallennetuksi.