Mottitalkoot Jukolan Motti -pirtillä 8.5.2021 – Äitienpäivälahja Rukajärven tien matkailijoille

Puut olivat loppuneet Rukajärven tiellä Jukolan Motti -pirtillä. Se on merkki runsaasta vierailijoiden määrästä. Lieksan Nurmijärven kyläyhdistyksen ja Rukajärven suunnan historiayhdistyksen järjestämä talkootapahtuma onnistui tälläkin kertaa hyvin.  Lähes parikymmentä talkoolaista uutteroi päivän aikana reilun kymmenen kuutiota polttopuita. Puita riittää tulevan vuoden tarpeisiin vakuuttaa kyläyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Turunen.

Raimo Saviranta huolehti tarjoilusta, nokipannukahvit ja myös makkaraa oli tarjolla.

Sisarukset Ritava Kilpeläinen ja Jatta Kettunen sekä Marja Huuskonen ovat talkooporukan vakiokalustoa. He ovat pelastaneet työllään, milloin ohjelmallisten musiikkitapahtumien järjestämisen kuin myös useiden näyttelyitten pystyttämisen. Kuvat Hannu Huuskonen ja Jari Kärkkäinen.

Talkooporukka oli pitkälti sama, minkä voimin Jukolan Motti -pirtti vuonna 2014 rakennettiin. Rakennustöistä tuolloin vastasi ”hirsinööriksi” nimetty Matti Kilpeläinen. Nykyisin Matti Kilpeläinen toimii RSHYry:n hallituksessa. Jukolan Motti -pirtin avajaiset pidettiin 30.11.2014.

Tämän jutun kuvat ovat ottaneet, Jatta Kettunen, Ritva Kilpeläinen, Jari Jolkkonen, Antti Rasilo, Hannu Huuskonen ja Jari Kärkkäinen. Tilaisuuteen osallistui kaikkiaan 17 talkoolaista. Kiitos valokuvista ja kiitos työstä.

Äitienpäivän aaton talkootapahtuma 8.5.2021 oli samalla arvokas lahja Äideille niin kuin myös Rukajärven tien matkailijoille. Jukolan Motti -pirtistä on muodostunut suosittu kohde. Täällä voi nähdä ja kuulla monenlaista tarinaa.

Pari sanaa äitienpäivän historiasta.

Äitienpäivää vietettiin Suomessa ensimmäisen kerran 1918, 7. heinäkuuta, kylläkin vain Alavieskassa. Äitienpäivän toi Suomeen aikoinaan kansakoulunopettajana ja kansanedustajana toiminut Vilho Reima Seuraavana vuonna päivää vietettiin toukokuun kolmantena sunnuntaina ja useallakin paikkakunnalla, mutta 1927 äitienpäiväksi vakiintui nykyinen ajankohta. Äitienpäivä vahvistettiin viralliseksi liputuspäiväksi 1947.

Jatkosodassa äitienpäivänä 10. toukokuuta 1942 Suomen asevoimien ylipäällikkö, sotamarsalkka Gustaf Mannerheim myönsi antamallaan päiväkäskyllä kaikille Suomen äideille yhteisesti 4. luokan Vapaudenristin kunniamerkin. Tämän päiväkäskyn painettu kopio on edelleen kehystettynä monien Suomen evankelis-luterilaisten kirkkorakennusten seinällä.

Äitienpäivä ei unohtunut myöskään Rukajärven suunnalla sotien aikana, kuten oheisista 14. D:n valistustoimiston sotapäiväkirjoista ilmenee. Vuoden 1944 äitienpäivän juhla järjestettiin yhteistyössä ja juhlallisuuksiin osallistui myös Kansallisteatteri. Sotapäiväkirjan merkintä 14.5.1944: ”Menestysesityksen jälkeen illalliset komentajan läsnäollessa.”

Rukajärvellä äitienpäivää vietettiin 11.5.1942 myös ”Lotanpäivän merkeissä. Vänrikki Vesterdahl piti puheen äidille ja lotalle.”
Toisena sotavuonna Korven Radio lähetti 9.2.1943: ”Äiteinpäivän ohjelmaa”
Kolmannen sotavuoden Äitienpäivän juhlallisuudet huipentuivat Suomen Kanallisteatterin esitykseen ja menestysesityksen jälkeen järjestettyihin illallisiin 14.5.1944.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta Jatkosodan alkamisesta. Jukolan Motti -pirtin pihalla heiluu tänään Suomen lippu. Tiedossamme on, että myös tänään äitienpäivänä Jukolon Motti -pirtissä järjestetään äitienpäivän tilaisuuksia.

Kiitos TALKOOPORUKOILLE !

TJT.