Puheenjohtaja Tenho Tikkanen Kiuruvedellä järjestetyssä perinnetilaisuudessa: Höyryjunalla Lieksaan 2.6.2017

Puheenjohtaja Tenho Tikkanen Kiuruvedellä järjestetyssä perinnetilaisuudessa: Höyryjunalla Lieksaan 2.6.2017 pidettävään Suomi 100 vuotta E.J. Raappanan muistoseminaari-tapahtumaan.

Kiuruvedellä Rotaryklubin järjestämässä perinnetyötä koskevassa tilaisuudessa RSHY:n puheenjohtaja Tenho Tikkanen alusti keskustelun aiheesta Rukajärven suunnan sodanjälkeinen perinnetyö.

Osa Kiuruveden Rotaryklubin jäsenistä tilaisuuden jo päätyttyä klubin presidentin Seppo Räihän johdolla.
Osa Kiuruveden Rotaryklubin jäsenistä tilaisuuden jo päätyttyä klubin presidentin Seppo Räihän johdolla. Vasemmalta lukien Juha Saastamoinen, Hannu Autio, Leo Pihlajaharju, Erkki Tikkanen, Kalevi Komulainen, ja Eino Nissinen sekä istumassa Rotaryklubin presidentti Seppo Räihä.

Liki tunnin kestäneen alustuksensa lopuksi Tikkanen esitti, että Suomi 100 vuotta-tapahtumien tulisi erityisesti huomioida veteraanisukupolven työ maamme itsenäisyyden säilyttämisen hyväksi. Juhlia aina voidaan, mutta mitä niistä muistetaan juhlien jälkeen, se on ratkaisevaa.

Rukajärven suunnan historiayhdistys järjesti Kansalaisjuhlan 70 vuotta Jatkosodan päättymisestä. Juhlallisuudet alkoivat Kiuruvedeltä, jossa julkistettiin Tauno Oksasen kirjoittama Raappanan nyrkki -teos 4.9.2014 Kiuruveden kulttuurikeskuksessa pidetyssä tilaisuudessa. Juhlallisuuksiin liittyi rauhankyyhkyilmapallojen lähettäminen ja höyryjunamatka Kiuruvedeltä Ylä-Savon, Kainuun ja Pielisen-Karjalan halki Lieksaan. Juhlat onnistuivat yhtä laakeririkkoa lukuun ottamatta. Nyt tiedämme, että junayrittäjä olisi halukas tuon vastaavan matkan järjestämiseen. Itsenäisyyden 100-vuotisjunan järjestelyt olisivat muutoin samat kuin vuonna 2014 sillä erolla, että juhlavieraat maksaisivat matkansa suoraan junayrittäjälle. Toivon, että tämä uudentyyppinen hanke toteutuisi. Yhdistyksemme voi avustaa tiedottamisessa. Yhdistyksemme ei voi ottaa järjestämisvastuuta eikä kantaa taloudellista riskiä, mikä realisoitui vuonna 2014 ikävällä tavalla.

Tikkanen kertoi vuoden 2013 lopulla saaneensa idean juhlajunan järjestämiseen keskellä yötä klo 3.00. Hän oli herännyt, noussut sängystä välittömästi. Tikkasen vaimo oli herännyt ja tiedustellut, että mihinkäs sitä taas ollaan menossa. Tikkanen ei ollut sarkastiseen kysymykseen vastannut, laittanut unissaan tulleen idean työpöydällään olevaan muistioon: ”Selvitä huomenna höyryjunan käyttö veteraanijuhlien osana.”

Nyt Tikkanen paljasti, että alkuperäisen ajatuksensa mukaan Ukko-Pekka-höyryjuna olisi lähtenyt Helsingistä, kulkenut Pohjanmaan rataa ja sieltä koukannut Rukajärven tie-elokuvan kokoamispaikkakunnan eli siis Kiuruveden kautta Iisalmen, Kajaanin, Kontiomäen, Vuokatin, Nurmeksen kautta Lieksaan.

Tikkanen kertoi olevansa selvillä kaikista Suomen höyryjunayrittäjistä. Nyt riittäisi sekin, että höyryjuna kulkisi Savonrataa myöten ja pistäytyisi päämajakaupungissa Mikkelissä. Tuosta ohjelmallisesta höyryjunamatkasta jäisi jokaiselle hyvä mieli. Se olisi ikimuistoinen kokemus, joka muistettaisiin.

Lopuksi

Meidän ei pidä olla kovin huolissaan siitä tiedosta, mikä on jo saatu mm. Kansallisarkistoon. Meidän pitää keskittyä sen tiedon kokoamiseen mitä on vielä saatavissa veteraaneilta, veteraanisukupolvelta ja heidän jälkeläisiltään.

Työmoraalin ja asenteen pitää olla myös perinnetyössä vanhan sanan parren mukaisesti kohdallaan: ”Menee vaikka läpi harmaan kiven”.

Tai kuten Kennedy asian ilmaisi: ”Älä kysy mitä maa voi tehdä puolestasi, vaan kysy, mitä sinä voit tehdä maasi puolesta.” Yhdistyksemme juuri edesmennyt perustajajäsen, kenraaliluutnantti Ermei Kanninen lausui asian samaa tarkoittavin toisin sanoin: ”Nyt pitää puhaltaa yhteiseen hiileen”. Ja minä sanon: Nyt on se aika, jolloin jokaista tarvitaan maamme jälleenrakennustyössä.

Tikkanen toi esille eräitä jo aiemmin tästä aiheesta käyttämiään puheenvuoroja:

1) 50 vuotta Rukajärven suunnan perinnetyötä: http://www.rukajarvensuunnanhistoriayhdistys.fi/historiayhdistys/10584-2/

2) Ideat eivät synny pakon edessä: http://www.rukajarvensuunnanhistoriayhdistys.fi/historiayhdistys/tenho-tikkanen-nurmeksen-seminaarissa-16-8-2015-hyvat-ideat-eivat-jostain-kumman-syysta-synny-pakon-edessa-kaavoihin-kangistaen/

3) Perinnetyö jatkuu pyhänäkin: http://www.rukajarvensuunnanhistoriayhdistys.fi/historiayhdistys/perinnetyo-jatkuu-pyhinakin/

Ja lopuksi palaamme vuoteen 1941 Rukajärven rintamalle autenttisiin tunnelmiin:

Rukajärvi -YLE Areena TÅÅLTÄ::

Pismajoki – YLE Areena TÄÄLTÄ :

Pioneerikomentaja Takalan muistiinpanot, jolla esimerkillä Tikkanen esitteli yhdistyksen  (Epookki.fi) tietojärjestelmän käyttömahdollisuuksia: http://epookki.fi/story/viewStory.html?permLink=60ac3e5c-d557-4cf6-94aa-6ce22922e422