Rukajärven tie saa uudet kamerakiinnikkeet

Yhdistys rakensi v. 2014 upean Jukolan motti -pirtin Lieksan Rukajärven tielle. Kohteesta tuli erittäin suosittu. Pirtin seinälle asensimme valokuvia ja joitakin karttoja. Koska meitä varoiteltiin jättämästä pirttiin mitään kallisarvoista tuotetta vartioimattomana , asensimme pari valvontakameraa.

Jukolan motti -pirtti rakennettiin vuoden 2014 syksyllä. Avajaiset 30.11.2014.

Mitään ei ole hävinnyt ja kamera on toiminut moitteettomasti. Syksyllä eräs tarkkaavainen vierailija oli löytänyt kiinnityksestä irronneen toisen kameroista. Hän ottikin yhteyttä, josta syystä lähdimme etsimään kameralle uutta parempaa paikkaa ja kiinnitystapaa. Etsiessämme kiinnitysratkaisua aivan sattumalta apu saatiin lähempää kuin arvasimmekaan.

Liperistä kotoisin oleva jäsenemme Matti Yrjänä oli askaroinut tämän saman ongelman kanssa. Hän oli kehittänyt aivan uskomattomat tuotteen, jota hän kutsuu ”halaimeksi”. Nyt Rukajärven tien kamerakiinnikkeet uusitaan varmalla tavalla.

Oheiset kuvat kertovat erinomaisesta tuotteesta. Me emme paljasta Rukajärven tien kameran paikkoja emmekä kiinnikkeen väriä. Tuotteesta löytyy luontoon sopivia useita värejä.

Myös Kiuruveden Rukajärven perinnepolun linnunpöntöt saavat uudet kiinnikkeet. Heti saatuaan tiedon uudesta keksinnöstä pian 101-vuotias Tauno Tikkanen halusi tilata kiinnikkeitä 20 kappaletta. Tulevana keväänä veteraani aikoo itse kiipeillä puihin ja uusia linnunpönttöjen kiinnityksen.

– Veteraani uskoo, että monella muullakin olisi tarvetta ja hyötyä kyseessä olevista kiinnikkeistä, jotka eivät vahingoita puunrunkoa, vaan mukautuvat hellästi puun ympärille sen kasvaessa.

”Halain” on oikein sopiva nimi tuotteelle mikä sijoitetaan Rukajärven tien kohteeseen. Jatkosodassa Rukajärven tie oli sotatie, sodan jälkeen se on rauhan tie, mikä toimii perinnetiedon keräämisen tehokkaana välineenä.

Lisätietoa: http://www.halain.fi/fi sekä katso myös sanomalehti Karjalaisen haastattelu 1.2.2017 TÄÄLTÄ.