Seppelpartion lähettäminen Lieksan Kansalaisjuhlasta 70 vuotta Jatkosodan päättymisestä

Miten sanoisin sen kaiken, mitä mielessä liikkuu, kun katselen teitä veteraanit ja lotat ja teitä, juhlayleisö? Mieli on herkkä, juhlallinen, liikuttunut, arvostava, kunnioittava. Olemme tässä muistelemassa ja juhlimassa Suomen historian yhtä keskeisintä taitekohtaa, vaiheita, jotka olisivat voineet johtaa aivan toisenlaiseen lopputulokseen.

Teidän, sota-ajan sukupolven sitkeys, velvollisuudentunto ja peräänantamattomuus takasivat meille demokratian ja itsenäisyyden. Se on paras lahja minkä olemme voineet saada. Jo 70 rauhan vuotta.

Kun seurasin eilen teitä höyryjunamatkalla Ylä-Savosta tänne, ihmettelin ja ihailin sitä, miten kaikista matkan vaikeuksista huolimatta juuri te, veteraanit, olitte kaikkein tyytyväisiä matkustajia.

Samalla ihailin kaikkia tämän hienon, monipuolisen tapahtuman ja juhlan järjestelyihin osallistuneita vapaaehtoisia henkilöitä, yhdistyksiä ja organisaatioita.

Miten voisin kyllin kiittää teitä kaikkia tämän sukupolven puolesta ja Lieksan kaupungin puolesta. Yritän pukea kiitoksen sanoiksi sanomalla että sydämemme on teidän luonanne.  Kunnioituksemme on mittaamaton ja se yhteistyön tunne tulee kantamaan meitä tulevaisuuteen. Te tulette olemaan sydämessämme ja olemme teistä onnellisia.

Seppelpartiot! Teidän arvokas tehtävänne on viedä kunnioittava tervehdyksemme tästä juhlasta sankarivainajiemme haudalle Viekiin ja tämän kirkon kirkkomaahan.

Seppele muistuttakoon meitä jokaista siitä, että sodan ajan sukupolven uhraukset rauhan, vapauden ja itsenäisyytemme hyväksi olivat suurinta, mitä yksi ihminen voi toisten hyväksi antaa. Äidinkieli ja isänmaa. Arvokkaimmat sanat mitä tiedämme.

Seppele ristin juurella auttakoon meitä pitämään mielessämme alati tärkeimmän tehtävämme toimia aina ja kaikkialla rauhan puolesta niin, että tulta ei avattaisi tai jos avataan, aseet vaikenisivat mahdollisimman nopeasti.

Seppelpartiot! Lähtekää nyt viemään tästä juhlasta tämä rauhan viesti.

Valokuva lisätään kun tietoliikenneyhteys sen mahdollistaa.