Tulevia kesän 2023 seminaareja ja tapahtumia

E. J. Raappanan 130-vuotisjuhla- ja muistoseminaari

Lieksan Rukajärvi-keskuksessa järjestämme 27.5.2023 klo 12.00 – 14.00 E. J. Raappanan 130-vuotisjuhlan kunniaksi perinteisen komentajan nimeä kantavan muistoseminaarin. Tarkempi ohjelma löytyy TÄÄLTÄ:

Seminaarissa kuulemme seminaariesitysten lisäksi yhdistyksemme jäsenten kirjojen esittelyjä. Yhdistyksemme ja jäsentemme kirjoja on tietysti tilaisuudessa mahdollisuus myös ostaa.

Tällä E. J. Raappanan seminaarilla toivomme käynnistyvän myös Rukapirtti-hankkeen rahoituksen ja toivomme, että jäsenkuntamme auttaisi hankkeen rahoitusta markkinoimalla Jotos-muistomerkin pienoismalleja. Niitä voi jokainen hankkia tietysti itselleen, sukulaisilleen lahjaksi. Lisäksi toivomme Teidän kaikkien levittävän tietoa Jotos-muistomerkistä ja että sillä rahoitetaan Lieksan Rukapirtti-hanketta. Esite ja tilausohje löytyy jutun lopusta.

E. J. Raappanan (2.6.1893 – 14.9.1962) syntymästä 130 vuotta. Seminaari Lieksan Rukajärvi-keskuksessa.

Rintamataiteen näyttelyt

Rukajärven rintaman taiteen kokoaminen alkoi jo ennen yhdistyksemme perustamista vuoden 2008 tienoilla. Se käynnistyi, kun Ossi Laine hankki taiteilija Pentti Lehtisen Rukajärven kylää kuvaavan maalauksen. Tuon jälkeen olemme järjestäneet suuren määrän rintamataidetta esitteleviä valokuvanäyttelyitä. Lisäksi aitoja rintamalla maalattuja teoksia on ollut esillä Rukajärvi-keskuksissamme sekä Marskin Majalla.

Taideteosten keräyksen 15 vuotisen työn kunniaksi olemme pystyttäneet kiertävän näyttelyn Ossi Laineen suvun kotiseudulle säveltäjämestari Kassu Halosen Taidetaloon, missä se on esillä kesän 2023. Paltamosta näyttely siirtyy syksykesällä Kiuruveden kulttuurikeskukseen, missä se on yksi Kiuruvesi 150-vuotisjuhlien näytelyistä ja tapahtumista. Kiuruveden jälkeen näyttely pystytetään Lieksan uuteen museoon heti kun museon uusi rakennus on valmistunut 2024 vuoden puolella. Osa taideteoksista asettuu myöhemmin toteutuvaan Lieksan Rukapirttiin.

Säveltäjämestari Kassu Halosen Taidetalon näyttely on jo esillä ryhmille, mutta varsinaiset näyttelyn avajaiset ovat Manamasalossa 22.6.2023, minkä jälkeen siihen voi yleisö tutustua. Näyttely on esillä Kassu Halosen Taidetalon yläkerrassa. Taidetalon osoite on Kivarinperäntie 24, 88340 Vaala, puh. 040-709 6157.

Näyttelyä oli lauantaina 13.5. pystyttämässä rintamataideteosten keräyksen käynnistäjä paltamolainen Ossi Laine ja Seppo Räihä. Ossi Laine löysi vuosien 2007-2008 taitteessa taiteilija Pentti Lehtisen Rukajärven kylän maalauksen. Siitä keräystyö käynnistyi ja nyt valokuvia on kasassa nelisensataa ja aitoja teoksia tähän näyttelyyn tulee noin kolmekymmentä. Se on laajin Suomessa järjestetty aitojen rintamamaalausten näyttely. Kuva Tenho Tikkanen.

Seminaari Kainuun Opistolla 10.6.2023

Paltamossa osallistumme edesmenneen jäsenemme tri Keijo Korhosen kunniaksi järjestettävään seminaariin, mikä pidetään Kainuun opistolla 10.6.2023 klo 10.00 – 16.00. Seminaarissa esitellään Keijo Korhosen postuumisti julkaistava kirja, minkä tuotto tulee kokonaisuudessaan tri Keijo Korhosen tahdon mukaisesti Rukajärven suunnan historiayhdistys ry:n ja Rukajärven Tiellä ry:n sekä Rukajärven suunnan historiikkitoimikunnan yhteistyössä Lieksassa toteutettavan Rukapirtti-hankkeen kulujen kattamiseksi. Tarkempaan ohjelmaan voi tutustua Kainuun Opiston sivulta.

E. J. Raappanan komentokorsu – Rukapirtin pienoismalli iltavalaistuksessa. Pienoismallin teki Ari Saastamoinen Uudestakaupungista.

Seminaari Ermei Kannisen muistoseminaari 21.10.2023

Kiuruveden Rukajärvi-keskuksessa järjestämme perinteiseen tapaan perustajajäsenemme Ermei Kannisen muistoseminaarin 21.10.2023 klo 12.00. Seminaarin ohjelman julkaisemme myöhemmin.

Jotos-muistomerkki Lieksan Vapaudenpuistossa.

Tulostettava Jotos-esite pdf-muodossa löytyy TÄÄLTÄ. Tilaukset Kellopuodista puh. 017-820 3640.