Veteraani Olavi Tiittasen haastattelu Kansallisena veteraanipäivänä.

Yhdistyksemme hallituksen varapuheenjohtaja Olavi Tiittasen mielenkiintoinen haastattelu on julkaistu tänään Kansallisena veteraanipäivänä sanomalehti Karjalaisen internetsivulla:

Oheisen ote Olavi Tiittasen haastattelusta:

”Keskiviikkona vietetään veteraanipäivää – tarinat kannattaa tallettaa nyt

Teksti toimittaja Annika Lius:

Veteraani Olavi Tiittanen Runnilla 5.9.2012 tilaisuudessa "Marski Rukajärvellä."
Veteraani Olavi Tiittasen esitelmä Runnilla 5.9.2012 tilaisuudessa ”Marski Rukajärvellä.” Olavi Tiittanen on erinomainen puhuja. Hän muistaa sodan tapahtumat hyvin vielä 75 vuoden jälkeen.

Juukalainen rintamaveteraani Olavi Tiittanen, 93, oli vasta 18-vuotias nuorukainen, kun hänet värvättiin varusmiespalvelukseen. Kohdepaikka oli Rukajärvellä, jatkosodan etulinjassa. Tuolloin moni asia paitsi Tiittasen elämässä, myös koko Suomessa muuttui.

– Muistan sen kyllä. Kutsunta oli 1. syyskuuta, ja 25. päivä lähdettiin isolla joukolla sotaan. Kokoonnuimme Juuan seurantalolle, sieltä menimme kuorma-autolla Nurmekseen ja jatkoimme junalla Liminkaan, jossa alkoi koulutus, Tiittanen, 93, sanoo.

Nuorenmiehen elämä keskeytyi yli kolmeksi vuodeksi. Tulevaisuudensuunnitelmat jäivät tekemättä, ja perheestä tuli kirjeiden luoma. Kotiin jäivät äiti, isä ja kahdeksan sisarusta.

Elämää sodassa leimasi koti-ikävän lisäksi pelko. Tiittanen joutui kuitenkin nopeasti tulikokeeseen, joka sai hänet uskomaan omaan pärjäämiseensä. Hänet sijoitettiin jalkaväkirykmentti 10:n kolmanteen pataljoonaan, jonka kokeneet sotilaat opettivat hänet tavoille.

– Alussa minua pidettiin ihan lapsena. Sanoivat, että tämä on aikuisten matka, tänne ei lapsia tarvita. Vähitellen aloimme kuitenkin ymmärtää toisiamme. He opettivat minua, niin kuin Tuntemattomassa sotilaassa sotamiehet opettavat nuorta poikaa. Se poika vain ei uskonut, mutta minä uskoin. Ja selvisin hengissä.

Sotaveteraanien keski-ikä oli vuodenvaihteessa 92 vuotta.

Kansallista veteraanipäivää vietetään Suomessa 27. huhtikuuta eli keskiviikkona. Pohjois-Karjalassa juhlia järjestetään Joensuussa, Polvijärvellä, Enossa, Juuassa, Ilomantsissa, Lieksassa, Liperissä, Tohmajärvellä, Tuupovaarassa ja Nurmeksessa.”

  • Lue lisää keskiviikon 27.4.2016 sanomalehti Karjalaisesta.