Jukolan Motin kodan rakentaminen käynnistyy – Talkootyön kutsu

21.10.2014 jatkamme seinähirsien asentamisella

22.-24.10.2014 jatketaan kattorakenteitten tekemisellä

25.-26.10.2014 kattolaudoituksen tekeminen ja palakatteen asentaminen jatkuu

25.-26.10.2014 toivotaan talkootyöhön osallistuvan mahdollisimman monen henkilön

Kota tulee olemaan yleisessä käytössä ja se on tarkoitettu erityisesti Rukajärven tien matkailijoitten käyttöön. Kodan pohjan pinta-ala on 59 m2 ja kodan sisälle mahtuu n. 60 henkilöä eli tilat on täydelle bussilastille. Matkailijaryhmälle voidaan kodassa pitää luentoja säällä kuin säällä ja siinä voidaan tarjoilla välipalaa, kahvia tai paistaa makkaraa. Jukolan Motissa rakennusta voidaan pitää tukikohtana tutustuttaessa lähiseudun sotahistorian kohteisiin, Salpaetuasemiin, Vornasen vaaran luolastoon ja alueen panssariesteisiin.

Jukolan Motin kodan piitustus. Julkisivu lännestä Rukajärven tieltä päin
Jukolan motin kota, julkisivu, idän suunnalta katsottuna.
Jukolan Motin pohjapiirustus.

Jukolan Motin rakennus tulee toimimaan myös tulevan kesän aikana tukikohtana, kun puolustusvoimat suorittaa lähialueen Jatkosodan aikaisten rakenteitten kunnostustöitä kertausharjoitustyönä. Tulevan kesän aikana kunnostetaan Salpaetuaseman taisteluhautoja ja panssariesteitä. Änäkäisen Salpaetuaseman taisteluhaudan rakenteet ovat lahonneet ja kiireellisen kunnostuksen tarpeessa. Lahonneet hirsirakenteet ovat vaaraksi alueella liikkuville matkailijoille ja myös tästä syystä korjaustyö on välttämätöntä suorittaa kiireellisesti.

Kertausharjoitusyönä suoritettava Änäkäisen korjaustyö jatkuu vuoden 2016 puolella Vornasen vaaran konekivääripesäkkeen kunnostuksella.

Talkooväki majoittuu Nurmijärven kansakoululle Erästelyn yhteismajoitustiloihin, ruokailu kevyt kenttäruokailu.

Tervetuloa talkootyöhön. Työtä riittää kaikille, joten kaikki halukkaat pääsevät mukaan ja talkoomiehiä tarvitaan.

Lisätietoa yhdistyksen hallituksen jäseniltä (http://www.rukajarvensuunnanhistoriayhdistys.fi/historiayhdistys/tausta/yhteystiedot/).

Tenho Tikkanen

puheenjohtaja

Seuraavassa palaamme Rukajärven tielle, jolloin sitä suunniteltiin yhdessä veteraanien kanssa:

Jukolan Motin Jatkosodan aikaiseen huolto- ja koulutuskeskukseen tutustumassa, Paavo Salmensuu, Armas Tuononen ja Tauno Tikkanen. Kuva 23.7.2008. Tuolla matkalla veteraanit kävivät Kolilla, tutustuivat Ilomantsin taistelupaikkoihin, kävivät Itäpistellä, Taistelijantalolla, Suomulla, Inarin rajanylityspaikalla ja kiersivät vielä kaikki tulevan Rukajärven tien kohteet Kivivaaraa myöten.
Katselmus Jukolan Motissa 7.6.2011. Antti Haapalainen, Tauno Oksanen, Mikko Huusko. Taustalla aiemmin paikalle v. 1994 rakennettu Talvisodan taisteluitten opaste.
Katselmus Jukolan Motissa 7.6.2011. Antti Haapalainen, Tauno Oksanen, Kimmo Vitri, Mikko Huusko. Taustalla aiemmin paikalle v. 1994 rakennettu Talvisodan taisteluitten opaste.
Rukajärven tien opasteet pystytettiin 18.6.2011 järjestetyillä talkoilla. Talkootyöhön osallistui kaikkiaan 53 henkilöä. Kuvassa Jukolan Motin opasteen pystyttämiseen osallistunut talkooporukka.
Rukajärven tie nimettiin Jukolan Motissa 2.7.2011 pidetyssä juhlassa. Rukajärven tien viitan paljastivat Lieksan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Maija.Liisa Riikonen ja kaupunginjohtaja Esko Lehto. Rukajärven tien vihki käyttöön kenraaliluutnantti Ermei Kanninen.
Jukolan motin opasteet on juuri paljastettu, vasemmalta, Leevi Kuokkanen, Pentti Kärkkäinen, Timo Laukkanen ja Antero Huttunen.
Rukajärven tie nimettiin Jukolan Motissa 2.7.2011 pidetyssä juhlassa. Juhlaan osallistui n. 100 henkilöä.