Kiuruvedellä Kuopion hiippakunnan piispantarkastus – Piispa halusi tutustua myös Rukajärvi-keskukseen

Kiuruvedellä Kuopion hiippakunnan piispantarkastusta varten oli laadittu etukäteen tiukka ohjelma. Piispa Jari Jolkkonen oli halunnut tutustua seurakunnan toiminnan lisäksi myös seurakuntalaisiin. Kiireisen ohjelman vuoksi aluksi Rukajärvi-keskukseen tutustumiseen oli varattu vain 15 minuuttia, mutta tutustuminen venähti 2,5 tunniksi.

Piispalle ja hänen seurueelleen luovutettiin muistoksi Rukajärven suunnan historiayhdistyksen v. 2016 julkaisema numeroitu kirja ”Raappanan ritari”. Puheenjohtaja luonnehti kirjaa yhdistyksensä arvokkaimmaksi teokseksi. Kirjan tekstit on kirjoittanut Rukajärven veteraani Pentti Perttuli osin jo sodan aikana. Kirjan nimi kuvaa myös kirjoittajan ritarillisia käytöstapoja.

Kuvassa vasemmalta Teemu Voutilainen, Kari Saastamoinen Virpi Tikkanen, Kimmo Kivelä, Mirita Häyrynen, Miika Huuskonen, Arja Pentikäinen,  Arto Penttinen, Piispa Jari Jolkkonen, Tenho Tikkanen ja erityisavustaja Laura Huovinen. Tilaisuuteen osallistui myös Kiuruveden valtuuston puheenjohtaja Tommi Tikka.

Rukajärvi-keskuksen ja sen näyttelyt esitteli puheenjohtaja Tenho Tikkanen, joka oli varautunut kirjalliseen esittelyyn. Pian tilaisuuden kuluessa kirjoitettu esitys sivuutettiin kokonaan, paljastui, että piispa oli hyvin perillä Rukajärven rintaman tapahtumista ja hän esittikin runsaasti lisäkysymyksiä. Todettakoon, että piispa on kotoisin Ilomantsista, missä Rukajärven suunnan komentaja E.J. Raappana toimi sodan lopulla elokuun alussa 1944 komentajana ”Ilomantsin ratkaisutaisteluissa”.

Esittelyn lopuksi piispa seurueineen halusi tutustua tarkemmin myös keskuksen näyttelyihin ja teki useita tarkentavia kysymyksiä. Keskuksen esittelytauluissa on selvitykset kenttävartiopuolustuslinjan lisäksi tiedot suurimmista partioretkistä ja muista Rukajärven rintaman merkittävimmistä tapahtumista. Lisäksi kaikki suunnan kaatuneet on luetteloitu omissa tauluissaan.

Sunnuntaina 12.2.2023 Kiuruveden kirkossa pitämänsä Piispanmessun jälkeen, piispa kertoi seurakuntalaisille tarkastuksensa tuloksista. Piispa ilmoitti, että Kiuruvedellä voidaan olla ylpeitä monesta asiasta, on syytä iloita maaseudusta ja siitä, että maatilat eivät ole mikään uhka monista toisenlaisista puheista huolimatta, vaan mahdollisuus koko kansakunnalle. Maatilat ovat ympäristönkin kannalta pian omavaraisia energiatuotannosta ja iloita voi myös siitä, että näin pohjoisilla alueilla voidaan tuottaa puhtaita elintarvikkeita kilpailukykyisesti. Hän kuvasi vierailuaan Lapinsalon kylässä Pajulan tilalle ja  tilan hoitoa kympin arvoiseksi, missä viljelyä on harjoitettu jo neljän sukupolven ajan. Ylisukupolvisuus on sisäänrakennettu – miten erinomaisesti on huolehdittu siitä, että tila on myös tulevien sukupolvien käytössä. Muu yhteiskunta ei saa olla tyytymätön ja sokea sille kehitykselle, miten hyvin ja vireästi täällä asiat on järjestetty myös kulttuurin alalla.

Piispa oli pannut merkille myös sen, että Kiuruvedellä on oivallettu erinomaisesti, se miten voidaan tehdä tuottavaa työtä yhdessä, täällä talkoohenki elää.

Mainittakoon, että Rukajärven suunnan historiayhdistyksen kaikki näyttelyt niin Lieksassa kuin myös Kiuruvedellä on tehty yhdistyksen jäsenten talkoovoimin.

Kirkkoherra Kimmo Kivelä kiitti piispaa tarkastuksen jälkeen mm., toteamalla, että piispa on ollut kovin rohkaiseva Kiuruveden suhteen.

Rukajärvi-keskuksen esittelyssä tuli esille piispa Jari Jolkkosen tutustumiskäynti (13.3.2015) Iisalmen Rukajärvi-keskukseen, mistä laadittuun artikkeliin voi tutustua TÄÄLTÄ ja videotallenteeseen TÄÄLTÄ. Iisalmen tilaisuutta varten valmistettuun nauhoitteeseen ”Neljäs aselaji” voi tutustua TÄÄLTÄ: Tilaisuuden esittelymuistio.

Kuopion hiippakunta käsittää suurinpiirtein sen alueen miltä Rukajärven suunnan joukot oli koottu, eli Pielisen-Karjalan, Kainuun ja Pohjois-Savon pitäjistä.