Kunnallisneuvos Maunu Kankaanpää täyttää tänään 95 vuotta

Maunu Kankaanpää oli nuori mies astuessaan Rukajärven rintamalle. Hänen eteensä tuli vaarallisia tehtäviä. Kankaanpää osallistui Jatkosodassa Suomen ja neuvostoarmeijan välillä  viimeiseksi jääneeseen taisteluun.

Maunu Kankaanpää ; mutta mehän olimme silloin nuoria. Hattu jäi 1943 rintamalle, mutta mies säilyi hengissä.
Kunnallisneuvos Maunu Kankaanpää täyttää tänään  95 vuotta. Hän hoiti eläkkeelle siirtymiseensä saakka Vantaan apulaiskaupunginjohtajan tehtäviä.

Tätä aihetta käsiteltiin Iisalmessa Kansainvälisessä Rukajärvi-seminaarissa 1.9.2011. Kysymys oli siitä, että vihollisen joukot olivat edenneet Rukajärven rintaman pohjoispuolitse asumattoman korven halki tekemäänsä  50 kilometriä pitkää huoltotietä myöten ja vihollinen oli tullut jo suomalaisten joukkojen selustaan katkaistakseen ainoan Rukajärven joukkojen huoltotien Ontrosenvaarassa. Se oli vähällä onnistua ja näin käynnistyivät reilut kaksi viikkoa kestävät ankarat taistelut, joiden seurauksena vihollisen joukot työnnettiin takaisin omalle puolelleen ja em. 16.8.1944 taistelu käytiin vihollisen huoltotien katkaisemiseksi, jolla tavoiteltiin vihollisen saarrostamista rakentamalleen huoltotielle Tsirkka-Kemijokea vasten. Nämä pitkään jatkuneet taistelut päättyivät komppanianpäällikkö Hännisen kaatumiseen.

Maunu Kankaanpää oli usein Hännisen rinnalla näissä Tahokosken taisteluissa. Parakkiniemessä 7.8.44 tuhoutui kokonainen vihollisen pataljoona, Munakukkulan eli ns. Alcazarin valtauksessa 10.8.44 Hänninen haavoittui ja 16.8.1944 taistelussa Hänninen kaatui ja ruumis jäi kentälle.

Maunu Kankaanpää muistelee esimiestään Seppo Hännistä:” Hän oli sotilas, jos kukaan. Rohkea, ehkä uhkarohkeakin. Hän johti taisteluja aina edestä. ”

Maunu Kankaanpää iloitsee siitä, että Hännisen ruumis on vihdoin löydetty ja saatetaan 19.5.2018 Sukevalla sotilaallisin menoin kotiseurakunnan sankarihautaan. Muistotilaisuudessa Kankaanpää pitää Rukajärven veteraanien puolesta muistopuheen.

Yhdistyksemme edustajat kävivät onnittelemassa Vantaalla asuvaa vireä veteraania.

Kankaanpää on tuttu vieras kaikissa Rukajärven suunnan historiayhdistyksen järjestämissä tilaisuuksia, joihin voi tutustua oheisten linkkien kautta:

Onnistunut Kansanjuhla – sääkin suosi TÄÄLTÄ:

Jatkosodan viimeistä taistelua muisteltiin Ristijärvellä 20.9.2013 TÄÄLTÄ:

Rauhanjuna TÄÄLTÄ: