Raine Narvan esitys täytti Tapiolan palvelukeskuksen salin.

Espoon sotaveteraanit ry järjesti 31.10.2016 Tapiolan palvelukeskuksessa tilaisuuden, jossa Raine Narva luennoi. Tapiolassa syntyi yleisöennätys. Tilaisuuteen oli saapunut väkeä koko pääkaupunkiseudulta Vantaata ja Keravaa myöten. Sali täyttyi kuulijoista ääriään myöten.

Raine Narvan luento kiinnostaa. Tapiolan palvelukeskuksen salissa ennätysyleisö.
Raine Narvan luento kiinnostaa. Tapiolan palvelukeskuksen salissa ennätysyleisö.

Kuulijoitten joukossa oli entinen Puolustusvoimien komentaja, kenraali Jaakko Valtanen sekä kenraaliluutnantti Sami Sihvo. Paikalla oli myös veteraaneja ja eräs heistä, espoolainen Mauno Turunen kertoi osallistuneensa JR 10:n lääkintämiehenä Muurmannin radalta palanneitten sotilaitten paleltumien hoitoon. Turunen kertoi, että paleltumat olivat vakavia. Jalat olivat suuria vesirakkuloita täynnä ja turvonneet ja ne muistuttivat enemmän huopatossua. Jaloissa ei tervettä ihoa ollut, muisteli nyt eläkepäiviä viettävä apteekkari ja sodan jälkeen reservin kapteeniksi ylennyt Turunen.

Mauno Turunen toimi JR 10:n lääkintäalikersanttina ja hoiti retken paleltuneita.
Mauno Turunen toimi JR 10:n lääkintäalikersanttina ja hoiti retken paleltuneita. Kuvassa Mauno Turunen ja tilaisuuden järjestelyistä vastannut Hannu Viitanen.

Raine Narvan esitys perustuu suurelta osin hänen isänsä, sotakirjeenvaihtaja Toivo E. Narvan tarkkoihin sota-aikana Muurmannin partioretkeltä tekemiin muistiinpanoihin ja isän ”Aarrearkusta” löytyneisiin ennen julkaisemattomiin valokuviin.

Normaalisti Narvan luento on kahden tunnin mittainen, mutta tällä kertaa se oli järjestäjien toivomuksesta typistetty vajaan tunnin mittaiseksi.

Narva kertoi, että tähän saakka hänen luentoihinsa on osallistunut yli 2000 kuulijaa.

Narvan Iisalmen Rukajärvi-keskuksessa pitämän esitelmän otteen voitte katsoa linkin takaa TÄÄLTÄ.

Raine Narvan esitys on kuultavissa yhdistyksen Suomi 100 juhlavuoden tapahtuman yhteydessä Iisalmen Rukajärvi-keskuksessa 14.1.2017. Juuri tuona päivänä tulee kuluneeksi 75 vuotta siitä, kun Os. Majewski aloitti partioretkensä Muurmannin radalle. Partiomatka oli miesmäärältään Jatkosodan suurin. Narvan esitys tullaan pitämään myös Lieksan Rukajärvi-keskuksessa 22.7.2017 ja pyyntöjä esityksen pitämiseen on tullut nyttemmin myös Helsingistä.

Aiheesta aiemmin julkaistua:

Raine Narvan esitelmä: Muurmannin radan partioretki kiinnostaa Ks.  (TÄÄLTÄ)

”Aarrearkku” myös Iisalmen Rukajärvi-keskukseen – Aarrearkun sisältö on kokonaisuudessaan digitoitu.Ks.  (TÄÄLTÄ).