Talvisodan syttymistä muisteltiin Lieksan Kivivaarassa. Aluksi kokoonnuttiin uuden muistomerkin paljastustilaisuuteen. Timo Salmen alullepanema muistomerkki paljastettiin Hattuselkosen tienhaarassa. Tilaisuuden oli järjestänyt Lieksan sotahistorian yhteistyötoimikunta, johon kuuluvat Lieksan kaupunki, Lieksan rajavartioasema, Lieksan ev.lut. seurakunta ja Lieksan Rajakilta ry. Toimikunnan puolesta tilaisuuden avasi Reijo Kortelainen. Timo Salmi, joka oli muistomerkkihankkeen käynnistänyt, paljasti Talvisodan ensimmäisen päivän uhrien muistomerkin.
Uudelle muistomerkille laskivat seppeleen Lieksan rajavartioasema päällikkönsä Markku Hassisen johdolla sekä uhrien omaisten edustajat.
Varsinaisen muistopuheen piti rajakapteeni Tauno Oksanen. Tilaisuudessa puhuivat myös Lieksan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ari Marjeta sekä myös lieksalainen Juhani Ryynänen. Juuasta saakka oli saapunut linja-autollinen vieraita, joiden joukossa oli Rukajärven veteraani Olavi Tiittanen. Hänen lisäkseen paikalla oli myös toinen veteraani Viljo Keronen.
Seppeleen laskun jälkeen yleisöllä oli tilaisuus käydä uhrien löytöpaikalla, missä paloi kynttilä. Osa yleisöstä jatkoi Rukajärven tietä Louhikkomäen muistomerkille, josta siirryttiin Jukolan motti -pirtille.
Jukolan motti -pirtin tilaisuus alkoi Lieksan Rajakillan kahvitarjoilulla ja yleisö saattoi nauttia Raimo Savirannan ja Hannu Huuskosen paistamia makkaroita.
Tilaisuudessa kuultiin rajakapteeni Esko Kuitusen perusteellinen kuvaus sodan ensimmäisen päivän uhreista, Louhikkomäestä löydetystä Juhana V. Ohtosesta (30 v.) sekä Hattuselkosen pihapiiristä löytyneistä Pekka Partasesta 36 v. ja Elias S. Salmesta (13 v.).
Rajakapteeni Tauno Oksasen esitelmä käsitteli aluksi yleisesti Talvisodan taisteluita sekä yksityiskohtaisemmin Kuhmon ja Lieksan alueella käytyjä taisteluita. Yhtenä erikoisuutena tuli esille se, että aivan sodan alussa vangiksi joutuneen upseerin hallusta löytyi vihollisen yksityiskohtainen suunnitelma Suomen valtaamisesta sekä suunnitelmaan liittyvät kartat. Oksanen käsitteli erikseen myös taisteluita Lieksan Kivivaaran suunnalla, josta vihollisen joukot oli ajettu omalle puolelleen jouluun 1939 mennessä.
Lieksan Lehden Antti-patsaan luovuttaminen
Jukolan motissa pidetyn tilaisuuden lopuksi Lieksan Lehti luovutti Antti-patsaan. Ensimmäisen suomenkielisen sanomalehden julkaisijan Antti Lizeliuksen kunniaksi jaetaan vuosittain valtakunnallinen, maakunnallinen ja paikallinen Antti-patsas taholle, joka edistää kiitettävästi alueensa hyvinvointia ja kulttuuria. Palkintoa on jaettu vuodesta 1981 alkaen.
Tämän vuoden paikallisen Antti-patsaan sai Rukajärven suunnan historiayhdistyksen puheenjohtaja Tenho Tikkanen, joka vastaanotti palkinnon Lieksan Lehden päätoimittaja Marja Mölsältä.
Luovutuspuheessaan päätoimittaja Mölsä perusteli valintaa ja lausui mm: ”Tenho Tikkanen on tuonut viime vuosien aikana Lieksan alueen sotahistoriaa esille runsain mitoin. Muutama vuosi sitten Tikkasella oli visio, jota hän lähti sinnikkäästi toteuttamaan. Työllään hän on avannut ikkunoita, joista meidän on helppo nähdä, millaiset tapahtumat ovat ravistelleet tätä aluetta ja kansakuntaamme”.
Päätoimittaja Mölsän mukaan Tikkasen kokemuksen, näkemyksen ja uskalluksen kautta Lieksaan on saatu Rukajärvi-keskus ja Jukolan motin tukikohta, joiden vetovoima kokoaa Lieksaan vuosi vuodelta enemmän sotahistoriasta kiinnostuneita turisteja.
Julkaisemme seuraavaksi Tikkasen kolmiosaisen kiitospuheen kokonaisuudessaan. Sen voi lukea TÄÄLTÄ. Tikkanen viittasi puheessaan Jukolan motti -pirtin rakentamiseen vuoden 2014 lopulla, josta voi lukea yhteistyökumppaneitten kyläyhdistyksen jäsenten toiminnasta ja mm. nimeltä mainittujen puheenjohtaja Heikki Turusen ja Raimo Savirannan loka- marraskuulla 2014 julkaistuista artikkeleista sekä Ari Marjetan osalta TÄÄLTÄ1, Maija Riikosen osalta TÄÄLTÄ2 ja Sulo Eskelisen osalta TÄÄLTÄ3. Katso myös Lieksan Rukajärvi-keskuksen avajaiset 1.7.2013 TÄÄLTÄ.
Haaste otettiin vastaan
Lieksan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ari Marjeta sekä paikalla olleet Lieksan kaupunginhallituksen edustajat Maija Riikonen ja Sulo Eskelinen ilmoittivat ottavansa Rukajärven suunnan historiayhdistyksen haasteen vastaan ja pyydetty neuvottelutilaisuus tullaan kutsumaan koolle mahdollisimman pian.
Tilaisuuden päätössanat lausui paikalla oleva ainoa veteraani, Olavi Tiittanen. Tiittanen muisteli lähes tarkalleen 72 vuoden takaisia aikoja, jolloin hän Jatkosodan jo päätyttyä oli sijoitettuna ”juuri tänne Jukolan motin ympäristöön” kenttävarustelutöihin. Tiittanen hauskuutti yleisöä mielenkiintoisella esityksellään, mikä yleisön taholta palkittiin raikuvin suosionosoituksin.
Kuvia tilaisuudesta:
Juuasta oli saapunut tilaisuuteen kokonainen linja-autollinen väkeä. He tutustuivat samalla Rukajärven tien ja myös Lieksan Talvisodan kohteisiin Heinäjoen mottia myöten Tauno Oksasen opastuksella. Lopulta he saapuivat myös Lieksan Rukajärvi-keskukseen, jossa heitä oli vastaanottamassa Lieksan kaupunginhallituksen jäsen Sulo Eskelinen. Päivän aikana satoi reilusti lunta, josta syystä keskuksen raput puhdistettiin. Sulo Eskelinen työn touhussa.