Parhaat onnittelumme Eino Syrjäniemelle, tänään 102 vuotta

Talvi- ja Jatkosodan veteraani Eino Syrjäniemi viettää tänään 102-vuotispäiviään. Hän asuu edelleen kotonaan, talossa minkä hän itse rakensi. Eino Syrjäniemi taisteli Rukajärven suunnalla ja hän osallistui mm. Mai Guban partioretkelle 14.-23.1.1942. Retkelle osallistui kaikkiaan 1924 miestä ja peräti 268 hevosta. Eino Syrjäniemi on Haapajärven vanhin asukas.

Eino Syrjäniemi on rauhan mies, joka ymmärtää pitkät sotavuodet koettuaan sodan merkityksen. Syrjäniemi muistaa korostaa rauhan asiaa lukuisissa antamissaan lehtihaastatteluissa.

Kanttori Eino Syrjäniemeltä sujuu vielä niin soitto kuin runonlausunta. Kannattaa käydä kurkkaamassa syntymäpäiväsankarin aamukahvitilaisuuden esitystä. Sakari Topeliuksen runo ”Vuosileikki” sujuu kokonaisuudessaankin kuin vettä vain.

Veteraani yllättyi. Einolla oli tapana nikkaroida omakätisesti kaikille lapsilleen syntymäpäivälahjat. Nyt Niilo melkein yhtä taitava käsistään kuin isänsä, lähetti vastavuoroisesti kirsikkapuusta valmistamansa pannunalusen syntymäpäivälahjana isälleen.

Koronaepidemian vuoksi kaikki lapset eivät ole voineet vierailla Einoa tapaamassa. Niilo lähetti lahjan jo etukäteen ja kertoi esteestä.Tänään veteraani yllättyi, kun Niilo kävi ovella tervehtimässä veteraani isäänsä. Tyttäret käyvät Einon luona päivittäin. Katri jatkaa isän ammattia ja toimii Haapajärven kanttorin virassa. Katri kuvasi ”Nyt on huhtikuu…” runosäkeistön, sen voi kuulla TÄÄLTÄ.

Niilon perheen onnittelukortin etusivu. Omin käsin tehty lahja on Einon mieleen. Kuva Katri Syrjäniemi.
Kiuruvedellä Rukajärven perinnepolulla nostettiin Einon syntymäpäivän kunniaksi Suomen lippu perinnepolun salkoon.
Päivä pulkassa. Sitten pyörälenkille. Kuva Katri Syrjäniemi.

Eino Syrjäniemen aikaisempiin, näillä yhdistyksemme nettisivuilla julkaistuihin haastatteluihin voi tutustua oheisen linkkien kautta.

Seminaari ”Muurmannin radan partioretkestä on kulunut 75 vuotta TÄÄLTÄ:

Eino Syrjäniemen 100-vuotishaastatteluun voi tutustua TÄÄLTÄ:

Eino Syrjäniemen 101-vuotishaastatteluun voi tutustua TÄÄLTÄ: