Rukajärven veteraani Eino Syrjäniemi täyttää tänään 101 vuotta

Eino Syrjäniemi (s. 25.4.1918)

Ote Tenho Tikkasen Eino Syrjäniemen 100-vuotispäivillä pitämästä puheesta, juhla Haapajärvellä 25.4.2018:

”Sodan jälkeen paneuduitte katkeroitumatta maamme hyvinvoinnin rakennustyöhön. Musiikki oli jo silloin lähellä sydäntänne. Koulutitte itsenne kanttori-urkuriksi ja vielä tänä päivänäkin soitto ja laulu sujuvat hienosti.

Kerroitte, että sotien aikana ette nukkunut yhtään täyttä yötä, mutta nyt voitte nukkua vaikkapa päivällä. Totesitte, että hyvinvointi nykysuomessa tuntuu sota-ajan kokeneesta veteraanista tosi ylelliseltä.

Lastenne tuen myötä asutte vielä 100-vuotiaana omakotitalossanne ja lämmitätte itse rakentamaanne taloa pilkkomillanne puilla. Olette omin käsin valmistanut myös kotinne huonekalut. Kaikkien kovien kokemustenne jälkeen olette säilyttänyt valoisan elämänasenteenne. Te viihdytte kodissanne ja varmasti voitte yhtyä laulun sanoihin: ”Tiedän paikan armahan, rauhallisen ihanan, jossa olo onnekas, elo tyyni suojakas.” Sellaisen paikan ja turvan olette rakentanut myös lapsillenne. Uskon, että elämänkokemuksenne auttaa meitä kaikkia paremmin asettamaan arvot paikalleen. Arvot, mitkä Teille ovat luoneet uskoa ihmisiin ja tulevaisuuteen. On kannattanut tehdä työtä, että voi nukkua omassa kodissa ansaitsemassaan rauhassa. Toivoitte antamassanne haastattelussa rauhan ulottuvan maailman ääriin.”

Rukajärven veteraanit onnittelevat vireää veteraaniveljeään. Onnitteluihin yhtyvät Rukajärven suunnan historiikkitoimikunta, Rukajärven suunnan historiayhdistys ry ja Rukajärven tiellä ry.

Kiitämme Teitä siitä, että olemme voineet yhdessä ja yhteisen Rukajärvi-yhteisön kanssa tavata ja muistella kauan sitten taaksejääneitä raskaita sotavuosia eläen siinä toivossa, että rauhantila ulottuisi sanojenne mukaisesti ”maanilman ääriin”.

Eino Syrjäniemen haastatteluihin ja myös hänen 100-vuotisjuhlaansa voi tutustua myös seuraavien linkkien kautta:

Suvivirsi soi Eino Syrjäniemen 100-vuotisjuhlilla (TÄÄLTÄ), Eino Syrjäniemi 100 vuotta (TÄÄLTÄ) ja (TÄÄLTÄ), Rukajärven suunnan 100-vuotiaat (TÄÄLTÄ) ja Muurmannin radan partioretki (TÄÄLTÄ). (TJT).