Rukajärven kauppala väreissä kesällä 1944

Värivalokuvapanoraama Rukajärven kauppalasta on tuotettu sotilasvirkamies P. Jäniksen SA  -valokuvista, jotka hän otti kesäkuussa 1944. Kuvat yhdistettiin ensin Adoben Photoshop Elements 2020-ohjelmalla panoraamaksi ja väritettiin samaisella ohjelmalla. Tänä päivänä mustavalkoisten kuvien värittäminen onnistuu myös internetissä maksutta mm. Colorize Images –palvelussa.

Rukajärvi kesällä 1944.

Pauli Jänis oli valokuvaaja Juho Jäniksen poika. Hänen veljensä Lauri ja Tuttu Jänis olivat myös ammattivalokuvaajia. Pauli Jänis toimi Rukajärven suunnalla TK -kuvaajana. Pauli Jänis kuvasi sota-aiheisia kuvakertomuksia lehtiin nimimerkillä TK-Jänis. Hän vastasi TK-kuvaajana ylipäällikkö Mannerheimin vierailun valokuvaamista Rukajärvellä vuonna 1942.

Tuttu Jänis palveli jatkosodassa ilmavoimien valokuvausosastolla. SA -kuva-arkistossa on runsaasti hänen ottamiaan valokuvia Rukajärven suunnalta. Hänen kuvissa näkyy sotatoimia, vapaa-aikaa, vihollisvankeja sekä kansatieteellisiin tarkoituksiin kuvattuja Rukajärven ja Itä-Karjalan maisemia. Lauri Jänis toimi jatkosodassa ilmavoimien upseerina ja valokuvausosaston johtajana, mutta häneltä on säilynyt hyvin vähän valokuvia.

Jänisten valokuvaajasuvussa on toiminut kaikkiaan yksitoista ammattikuvaajaa ja valokuvaamoja on ollut seitsemällä paikkakunnalla, tärkeimmät ovat Kuopiossa, Varkaudessa ja Savonlinnassa.