Sanna-Riikka Nissinen: Väinö-ukin muistot elävät Iisalmen Rukajärvi-keskuksessa 13.3.2015

Arvoisat veteraanit, arvoisa Kuopion hiippakunnan piispa, arvoisat seurakuntalaiset, sydämellisesti tervetuloa Hotelli Iisalmen Seurahuoneelle Iisalmen Rukajärvi-keskukseen.

Seurahuoneella itsellään on taustalla satavuotinen historia. Se on nähnyt kolme sotaa ja toiminut mm. levähdyspaikkana matkalla rintamalle. Nykyisellä paikallaan talo on ollut vuodesta -28, jonka jälkeen sitä on laajennettu kaksi kertaa (1972 ja 1996). Uusin siipi, missä Rukajärvi-keskus sijaitsee, on rakennettu 1996. Haapaniemen Matkailu osti tilat itselleen 2012 ja on siitä saakka toiminut Haapaniemen lisäksi myös Seurahuoneella Iisalmen keskustassa.

Perheyrityksen toimihenkilöt, Reijo hallituksen puheenjohtaja, Riikka-Leena toimitusjohtaja, Sanna-Riikka vastaa markkinoinnista, Juho-Pekan vastuualueena hotellin vastaanotto ja Esa-Mikko toimii hotellinjohtajana . Kuva Reijon 60-vuotispäivänä 13.3.2014 Iisalmen Rukajärvi-keskuksen avajaispäivänä.
Perheyrityksen toimihenkilöt, Reijo hallituksen puheenjohtaja, Riikka-Leena toimitusjohtaja, Sanna-Riikka vastaa markkinoinnista, Juho-Pekan vastuualueena hotellin vastaanotto ja Esa-Mikko toimii hotellinjohtajana . Kuva Reijon 60-vuotispäivänä 13.3.2014 Iisalmen Rukajärvi-keskuksen avajaispäivänä.

Samalla kun Haapaniemen Matkailu käynnisteli hotellitoimintaa Seurahuoneella, etsiskeli Rukajärven suunnan historiayhdistys näyttelytilaa Ylä-Savosta. Nykymuotoonsa vuonna 2009 rekisteröity yhdistys aktiivisine jäsenineen on keskittynyt Rukajärven suunnan taisteluiden perinneaineiston tallentamiseen oikeastaan jo ihan rintama-ajoista saakka, joten aineistoa on kertynyt mittava määrä. Sattui niin onnekkaasti, että perheemme ukista Väinö Lappalaisesta tuli osa tätä perinneaineistoa, kun yhdistys teki hänestä videohaastattelun. Sattui myös niin onnekkaasti, että meillä oli tarjota näyttelytilat tälle arvokkaalle aineistolle Iisalmen haitaripaikalta. Niinpä tasan vuosi sitten vietimme tässä keskuksessa avajaisjuhlaa.

Näyttely on rakennettu siten, että tänne voi tulla tutustumaan aineistoon tai tuoda omaa aineistoaan. Suuret taistelukartat kertovat Rukajärven suunnalla käytyjen Jatkosodan taisteluiden tapahtumat aikajärjestyksessä. Karttatyöhön on perehtynyt mm. yhdistyksen jäsen Antti Haapalainen. Hän on tehnyt 14. Divisioonan kenttävartioista tarkan selonteon suurelle kartalle, sekä karttakirjan Rukajärven suunnan paikannimistä suomeksi. Keskuksessa on myynnissä yhdistyksen tuottamaa kirjallisuutta, tänään se on laitettu esille ravintolan puolelle. Rukajärven suunnan taiteilijoista on nyt nostettu esiin Toivo Jutila (Rukajärven kylä), Kalle Halonen (Ontajoki -41), Erkki Matilainen (Tykki asema ja Jylinä 2), sekä tuntemattoman kokkolalaisen keittäjän keittiökorsusta pyyheliinalle maalaama työ. Lisäksi puhde-esineitä on näytillä vitriineissä. Valokuvia yhdistyksellä on niin mittava määrä, että esille saadaan kerrallaan vain murto-osa.

Näyttelytilaa olemme tänä iltana suuren yleisömäärän takia joutuneet supistamaan, mutta toivotan teidät kaikki tervetulleiksi tutustumaan Rukajärvi-keskukseen myöhemminkin. Ovet ovat avoinna arkisin klo 10-15, muina aikoina tilauksesta. Rukajärven suunnan historiahdistys jatkaa arvokasta työtään perinneaineiston parissa monella eri tavalla ja se näkyy myös Rukajärvi-keskuksessa. Toivotan teidät lämpimästi tervetulleiksi!